Nieuws

Jonge hengsten gered van het stijgende water in de Vecht

Elf jonge hengsten gered van verdrinkingsdood
Elf jonge hengsten gered van verdrinkingsdood © RTV Oost
Elf jonge IJslandse hengsten zijn vanmorgen op heroïsche wijze gered van het stijgende water. De paarden stonden in het Junner Koeland, een natuurgebied aan de Vecht die op veel plaatsen buiten de oevers is getreden. Zo ook bij buurtschap Arriën, waar de hengsten tot vanmorgen droog stonden en waar ze volop gras konden grazen. Tot vanmorgen, toen de paarden opeens werden omringd door het water. "Dus gingen we heel stoer die kant op."
De actie van vanmorgen heeft wat weg van de reddingsactie in 2006, toen zo'n tweehonderd paarden vast kwamen te staan op een kwelder bij het Friese Marrum. Door harde wind en hoogwater waren de dieren dagenlang ingesloten door zeewater. Met behulp van lokpaarden werden de dieren, op 25 na die overleden door onderkoeling of verdrinking, gered en was Marrum voor even wereldnieuws.
Buurtschap Arriën zal het wereldnieuws niet halen. Toch was de reddingsactie die er vanmorgen is uitgevoerd minstens zo heldhaftig als die in Friesland. De beheerders van de kudde hengsten kregen een seintje van Staatsbosbeheer dat de paarden weg moesten. "Het water van de Vecht stond zo hoog, dat de paarden waren omringd door water. De paarden stonden nog droog, maar het gras verdween onder het stijgende water", zegt Saskia Rensen.

Lokpaard

Ze was er vanmorgen bij toen haar schoonzoon Pim van der Sloot, een van de beheerders van de kudde, een paard meenam, naar de kudde hengsten reed en de paarden vervolgens van hun eilandje lokte. Van der Sloot begeleidde de kudde vervolgens naar een boer die al hooi had klaargelegd voor de hengsten. Een koelbloedige actie waarbij geen tijd of ruimte was voor zenuwen of adrenaline, meent Rensen. "We gingen heel stoer die kant op."
Inmiddels staan de IJslandse hengsten in een bos in het Junner Koeland. "En daar staan ze gegarandeerd droog."
Pim van der Sloot redt kudde jonge hengsten van verdrinkingsdood

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.