Nieuws

Oud-Kamerlid Daniel Koerhuis heeft nieuwe baan: "Vertrek Mark Rutte zette me aan het denken"

Daniel Koerhuis
Daniel Koerhuis © RTV Oost
Het vertrek van minister-president Mark Rutte zette Daniel Koerhuis aan het denken: wil ik door als Tweede Kamerlid? Inmiddels is het Kamerlid uit Raalte vertrokken uit de Haagse politiek én hij heeft een nieuwe baan. Zijn hoop dat Twente Airport ooit weer heropent voor vakantievluchten blijft onverminderd groot. "Want de bevolking groeit stevig."
'Vliegen, vliegen, vliegen', was jarenlang het credo van Kamerlid Koerhuis, die een uitgesproken voorstander is van de luchtvaart. Zo pleitte hij voor het heropenen van Twente Airport voor vakantievluchten. "Ik heb willen aansluiten bij het onderzoek dat de gemeenteraad van Enschede heeft gevraagd, door ook de minister te vragen naar Twente Airport", zegt Koerhuis.

Onderzoek naar heropening

Minister Harbers noemde het heropenen van de Overijsselse luchthaven 'amper haalbaar'. En uit onderzoek, een paar maanden later, bleek dat vakantievluchten veel meer geld kosten dan ze opleveren. De verwachting is dat de luchthaven nooit winstgevend wordt.
"Er is uit het onderzoek gebleken dat de luchthaven op korte termijn niet heropend wordt voor vakantievluchten", ziet Koerhuis. "Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het op lange termijn niet gebeurt. Want de bevolking groeit fors in Nederland en de vraag naar vliegen ook."

'Wereldverslechteraar'

Koerhuis' pleidooi voor de luchtvaart kon - in tijden van vliegschaamte en klimaatproblematiek - ook vaak rekenen op kritiek. Zo noemde Arjen Lubach Koerhuis een 'wereldverslechteraar'. "Enerzijds heb ik willen staan voor de banen in de luchtvaart en laten zien dat de VVD daarvoor staat. Volgens mij is dat wel gelukt. Dan hoort het erbij dat je af en toe wat aandacht trekt", zegt de Raaltenaar daarover.
Hij vertelt waarom hij voor heropening Twente Airport pleitte:
Oud-kamerlid Daniel Koerhuis houdt hoopt op heropening Twente Airport
Koerhuis benadrukt dat het vertrek uit de Tweede Kamer zijn eigen keuze was. "Als je erin stapt bij de VVD, dan is de regel eigenlijk wel dat je dat voor twee termijnen doet. Ik heb dat gedaan en ik vond het twee mooie termijnen. En Mark Rutte stopte ermee. Dat is toch een moment dat je gaat denken: misschien is het voor mij ook een mooi moment om te stoppen."

Aanpak N36 en N50

Koerhuis maakte zich hard voor de aanpak van gevaarlijke rijkswegen in Overijssel, zoals de N36 en de N50. Beide 'dodenwegen' kregen een grote zak geld, die vooral voor een betere veiligheid moet zorgen. "In het eerdere coalitieakkoord hadden we 200 miljoen uitgetrokken voor gevaarlijke N-wegen en het grootste deel daarvan heb ik toch naar de N36 en de N50 weten te krijgen", zegt Koerhuis.
Toch was er ook een zware domper: de 100 miljoen euro voor de aanpak van de N35 werd afgelopen zomer weer ingetrokken door de minister. Inwoners van Mariënheem, waar de N35 nog altijd dwars doorheen loopt, reageerden woest. Ook de politiek in Overijssel roerde zich. Commissaris van de Koning Andries Heidema noemde het 'een zwarte bladzijde'. "Dit helpt ook niet voor het vertrouwen in de politiek", aldus Heidema.
"De rijksfinanciën staan er niet meer zo goed voor als toen ik begon als Kamerlid", zegt Koerhuis over de N35. "Helaas is een deel van de N35-gelden teruggetrokken. Enerzijds bezuinigen, anderzijds ook voor de gestegen kosten voor het onderhoud aan andere wegen." Helemaal stil liggen de werkzaamheden aan de N35 niet, benadrukt Koerhuis. "De aanpak van het stuk van Wierden naar Nijverdal en knooppunt Raalte blijven doorgaan."

Nieuwe baan

Het voormalig Kamerlid uit Raalte heeft inmiddels een nieuwe baan: hij is sinds deze week partner bij een Zwitsers bedrijf dat investeert in duurzame mobiliteit, door heel Europa. Wellicht ook op Twente Airport? Koerhuis lacht: "Dat weet ik nog niet, maar als ze ruimte bieden voor innovatie zoals elektrisch vliegen, dan is het natuurlijk heel aantrekkelijk om daarin te investeren."
Geen ervaring? Geen probleem: Enschedese luchtruim open voor (brokken)piloten
Geen ervaring? Geen probleem: Enschedese luchtruim open voor (brokken)piloten © E-Flight Academy

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.