nieuws

Halloween, eigenlijk heel Overijssels

Halloween, het griezelfeest morgen, daar hebben wij Overijsselaars toch helemaal niets mee? Eén groot commercieel Anglo-Amerikaans gedoe, dat is 't. Of toch niet? Want als we naar onze streekcultuur kijken, dan zit griezelen blijkbaar best in ons bloed.
Halloween wordt gehouden in een tijd dat in onze regio de 'witte wieven' weer over de velden krullen. Over die witte wieven bestaan in onze regio veel legendes. De mistflarden worden vaak gezien als zwervende vrouwen die de mensen verleiden om hen te volgen. De mensen zullen vervolgens nooit meer terugkeren.
Het lijkt enigszins op het verhaal van Halloween. Volgens de oude Kelten begint de dag na Halloween het nieuwe jaar. Op 'oudejaarsavond' proberen de geesten van de gestorvenen in het afgelopen jaar bezit te nemen van een levend persoon voor het komend jaar. Om die geesten af te zweren, droegen de Kelten maskers. Vandaar de verkleedpartijen van nu.

Griezelen zit in ons bloed

"Spookverhalen vertellen zit in ons Overijssels bloed", zegt ook witte wieven- deskundige Joop Holtmaat uit Luttenberg. "Toen de TV nog niet was uitgevonden, vertelden mensen elkaar verhalen. Zeker als de avonden langer en kouder werden. Het liefst vertelden de jongens dan spookverhalen, bijvoorbeeld over de witte wieven, zodat ze hun doodsbenauwde vriendinnen naar huis konden brengen." Griezelen zit dus ingebakken in onze streekcultuur. Halloween is daarom misschien helemaal niet zo 'on-Overijssels' als je zou denken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.