Nieuws

Brady zoekt naar daklozen in de kou: "We willen iedereen binnen hebben vannacht"

Brady Onderberg van Street-care trotseert kou en regen, op zoek naar dakloze buitenslapers
Brady Onderberg van Street-care trotseert kou en regen, op zoek naar dakloze buitenslapers © RTV Oost Jolande Verheij
In daklozenopvang de Herberg in Zwolle staan extra bedden klaar voor alle daklozen die met de kou een warme plek nodig hebben. Buiten slapen is levensgevaarlijk met de komende vorst. Toch zoeken niet alle buitenslapers de Herberg op. Een kleine groep mijdt elke vorm van zorg en leeft verstopt in de bossen rond Zwolle. Medewerkers van Street-care gaan op zoek naar deze mensen en proberen ze tóch de Herberg in te krijgen.
De regen komt met bakken uit de lucht als Brady Onderberg de bossen rond Zwolle uitkamt, op zoek naar buitenslapers. De combinatie van een drijfnat bos met de vrieskou die eraan komt, is levensgevaarlijk. Brady kan deze mensen niet dwingen om mee te gaan naar een droge plek, aandringen kan hij wel. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand echt helemaal niets wil. Ik heb altijd koffie bij me, dat is de eerste stap. En vandaar uit zien we dan verder."
Brady zoekt naar buitenslapers in de bossen rond Zwolle

Tentje

Verstopt tussen de bomen, een eind van het pad vandaan, staat een klein rood tentje bijna in het water. Brady heeft er al vaker een kijkje genomen. "Er zit nu niemand meer in. Als we zoiets tegenkomen, hangen we een briefje op met hoe ze ons kunnen bereiken en of ze iets nodig hebben. En we gaan dan regelmatig terug om te kijken of iemand er nog gebruik van maakt."
"De daklozen op een bankje in het park of bij het winkelcentrum, die kennen we allemaal wel", zegt Brady. "Maar dit zijn de mensen die onzichtbaar willen blijven. Die angstig zijn en niet in een groep mensen kunnen zijn. Zelfs in de kou en stromende regen blijven ze liever hier alleen dan in een opvang."
In de bossen rond Zwolle bivakkeren rond de 18 daklozen in tentjes of hutjes
In de bossen rond Zwolle bivakkeren rond de 18 daklozen in tentjes of hutjes © RTV Oost

Zorgmijders

Volgens cijfers van de GGD leven er ongeveer achttien daklozen in de bossen rond Zwolle, in zelfgemaakte hutjes van boomstammen en wat zeil, of in kleine tentjes. "Dit zijn echt zorgmijders. Meestal hebben ze psychische problemen en hebben ze slechte ervaringen met hulpverlening", zegt Brady.
De winterregeling in Zwolle betekent dat er voor alle buitenslapers plek wordt vrijgemaakt in daklozenopvang de Herberg in Zwolle. Zelfs mensen die zijn geschorst mogen er nu wel slapen. Samen met de GGD, de gemeente en de politie probeert Street-care zo veel mogelijk mensen van de straat of uit het bos te halen. Maar de dakloze moet wel vrijwillig meegaan.

Dwang

"Ik zou ze het liefst allemaal zo meenemen en bij de Herberg afzetten", zegt Brady. "Maar die bevoegdheid heb ik natuurlijk niet. De politie kan wat meer. Als na onderzoek blijkt dat de persoon verward en niet in staat is om een verantwoorde keus te maken, dan kan hij wel worden opgehaald."
Voor het geval dat een buitenslaper écht niet mee te krijgen is, heeft Brady een sheltersuit in de auto, een waterdichte jas en slaapzak ineen. "We willen niet dat we vandaag of morgen iemand vinden voor wie het te laat is. Ik heb liever dat we samen een kop koffie drinken en dat hij vervolgens bij mij in de auto stapt en meegaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.