Nieuws

'Enschede huilt': nieuw gedicht van Willem Wilmink op plek van Vuurwerkramp

Gedicht 'Enschede Huilt' op plek waar de vuurwerkramp plaatsvond
Gedicht 'Enschede Huilt' op plek waar de vuurwerkramp plaatsvond © 1Twente
Op steenworp afstand van de oude kraters van de Vuurwerkramp in Enschede, is vanochtend een nieuw gedenkteken geplaatst. Het gaat om een gedicht van Willem Wilmink, dat de titel 'Enschede Huilt' heeft. Het gedicht is destijds, in 2001, speciaal gemaakt om de Vuurwerkramp in Enschede te herdenken.
"We vonden dat op deze plek ook een monument van Wilmink hoorde te komen", zegt Mieke Janssen, één van de initiatiefnemers, tegen 1Twente. "Uiteindelijk zaten we erover na te denken en dachten we: waarom doen wij het niet?"

Schade van ramp

'Enschede Huilt' is een gedicht van Willem Wilmink, geschreven ter herdenking van de Vuurwerkramp. Het gedicht is nooit voorgedragen door Wilmink zelf. Tijdens de herdenking destijds kon de dichter het niet voordragen door de pijn die de ramp in 'zijn' stad had aangericht. Het gedicht werd toentertijd voorgedragen door Nesrin Taber. Dichter Wilmink overleed twee jaar later, in 2003.
Op 11 januari is om 14:00 uur de officiële opening van het document. De opening wordt verricht door burgemeester Roelof Bleker en de weduwe van Willem Wilmink, Wobke.
Bekijk ook onze documentaire: 'Vuurwerkramp Enschede: Terug naar 13 mei 2000':

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.