Nieuws

Schaatsen kunnen weer uit het vet, maar 'pas op' zegt de dokter

Ziekenhuizen hebben gipsvoorraad op peil gebracht vanwege schaatskoorts
Ziekenhuizen hebben gipsvoorraad op peil gebracht vanwege schaatskoorts © ANP
Waar ijsverenigingen het bevroren water 'als ware het een couveusebaby vertroetelen' om zo goed mogelijk klaar te zijn voor de schaatspret, worden in het ziekenhuis óók maatregelen genomen. Heel andere maatregelen, want het schaatsen heeft natuurlijk ook een schaduwkant en dat heet vallen! Meestal wordt dat vallen gevolgd door weer opstaan, maar soms wordt het helaas ook gevolgd door een bezoekje aan de eerste hulp. Traumachirurg Rayner Maayen van het MST in Enschede staat klaar.
In het ziekenhuis is de voorrraad gips gecheckt en is met het personeel een 'belboom' doorgesproken voor het geval er ineens veel 'schaatsletsel' behandeld moet worden. Maar wat is typisch schaatsletsel? Dokter Maayen heeft er een prachtige uitleg over: "We zien het meeste dat mensen zich blesseren aan de bovenste extremiteit." Huh? Hij vervolgt: "Iemand is aan het schaatsen, valt en probeert zich op te vangen. Wat we dan het meest zien zijn gebroken polsen."

Val niet te letterlijk breken

Ah, gebroken polsen of gebroken ellebogen dus! Heeft de medicus nog tips voor het vallen? Speciale technieken misschien? Helaas niet: "Dat is gewoon echt een natuurlijke reflex, hè? Als iemand valt gaan meteen de armen naar voor en dan val je zo op een uitgestrekte pols."
Schaatsen kunnen deze dagen uit het vet
Schaatsen kunnen deze dagen uit het vet © Getty Images
Preventietips dan? Gelukkig, die heeft de geneesheer wèl. "Er zijn speciale polsbeschermers voor mensen die vaak vallen. En ook is het slim om voldoende warme kleding te dragen. Als je dan valt en niet kan opstaan dan kan je met deze temperaturen snel onderkoeld raken. En, als het even kan is een helm echt niet onverstandig. Want op het hoofd vallen kan echt hele nare gevolgen hebben.
Dus een helm dragen!
Traumachirurg Rayner Maayen van het MST
Oké, geen fashionstatements op het ijs dus met de helm, dikke kleren en polsbeschermers, maar het is wèl veilig... Samengevat: een beetje schaatservaring, goed ijs en een goede uitrusting doen wonderen om letsel te voorkomen. Maayen: "We zijn minder ervaren, hè? Vaak zijn onze patiënten geen geoefende schaatsers. Eens in de zoveel jaar gaan de ijzers ineens uit het vet en wordt er geschaatst op oud of slecht materiaal. En dan ook nog het liefst schaatsen op natuurijs, waar de condities soms niet ideaal zijn."

Hoogmoed voor de val

Als uitsmijter heeft de specialist op Radio Oost vanmorgen nog een 'eye-opener' voor de wat oudere schaatser. Daar komt volgens de arts nog wel eens wat zelfoverschatting voor op de ijsvlakte. "Bij mensen boven de vijftig neemt de botkwaliteit bijvoorbeeld heel erg af. Dus als je dan al valt op zo'n pols, dan is de kans dat een breekt groter. En dat is met name bij vrouwen is dat nog iets groter dan bij mannen. "
Na al deze goede adviezen vanuit de gipskamer nog eentje dan. En misschien wel de beste: geniet gewoon van het schaatsen!
Archieffoto schaatsen op natuurijs
Archieffoto schaatsen op natuurijs © RTV-Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.