Nieuws

Voorzitter COC Twente-Achterhoek stapt op: “De club is te veel met zichzelf bezig”

Daphne Waanders
Daphne Waanders © Roze Golf
Daphne Waanders is opgestapt als voorzitter bij COC Twente-Achterhoek. Ze vindt dat de vereniging te veel naar binnen gericht is en te weinig de verbinding zoekt met de maatschappij. Ze was drie jaar actief binnen de lhbti-belangenvereniging, eerst als algemeen bestuurslid, de laatste tien maanden als voorzitter.
“Na drie jaar is mijn ervaring dat mijn visie over hoe simpel het leven kan zijn en hoe we ons zelf niet hoeven te verdedigen en gewoon als mens kunnen leven en het gesprek daar moeten leggen waar het hoort, dat dat binnen onze vereniging toch anders beleefd wordt”, zegt Daphne in de Roze Golf van deze week.

Geen draagvlak

“Ik merk eigenlijk al sinds de start dat we als vereniging erg naar binnen zijn gekeerd. Dat vind ik jammer, dat is niet nodig. Afgelopen maart heb ik mij gekandideerd voor het voorzitterschap, maar wel met de restrictie dat ik een bepaalde visie heb over verbinding zoeken met buiten. Dat werd toen breed gedragen, maar het draagvlak om dat te doen bleek niet echt aanwezig.”
Volgens Waanders veranderde er in praktijk eigenlijk niets: “We bleven dezelfde dingen doen die we al veertig jaar doen en dat is op zich niet erg. Met name ontmoetingsgroepen blijven belangrijk, net als voorlichting. Maar wat ik mis, is dat we iets gaan veranderen. Dat wij als lhbti’ers ons niet afzonderen. We zijn een onderdeel van de maatschappij en daar wringt het, omdat we zo naar binnen zijn gekeerd.”
Wat ik mis, is dat we iets gaan veranderen
Daphne Waanders

Niet verstoppen

“We moeten ons niet verstoppen, we moeten zichtbaar zijn. Wat we als vereniging geacht worden te doen en waar we voor zouden moeten staan is opkomen voor de rechten van lhbti-plussers. Dat aspect hebben we onvoldoende laten zien. Dat hoor ik ook van mensen buiten de verenging die dat tegen me hebben gezegd, dat ze onvoldoende hebben gehoord dat we ergens voor staan.”
Daphne Waanders wilde vaker de barricaden op en noemt als voorbeeld de reactie op de foto van nazi- en regenboogvlaggen die een raadslid van Forum voor Democratie uit Hengelo vorig jaar plaatste op X. “Daar hebben we ons over uitgesproken.” Ze reageerde ook op de Welzijnsmonitor, waaruit onder meer bleek dat de aangiftebereidheid onder lhbti-plussers, die wat overkomt, laag is. Ze wilde in gesprek met de politie over het functioneren van Roze in Blauw.

Rug naar de maatschappij

Ook heeft ze namens het COC Twente-Achterhoek verbinding gezocht met de politiek in Almelo, Hengelo en Enschede. “Dat vind ik belangrijk, dat wij actief de verbinding zoeken en niet alleen reageren als er iets gebeurt.” Dat werd volgens Daphne Waanders niet gewaardeerd binnen de vereniging. “Daphne, je bent wel heel erg zichtbaar”, kreeg ze te horen.
Ondanks de stappen die ze gezet heeft om naar buiten te treden, houdt ze het voor gezien. Daphne vindt niet dat ze te vroeg weggaat. Ze hoorde dat ze te vooruitstrevend was en dat de rest van de vereniging nog niet zover was. “Als mensen met de rug naar de maatschappij willen blijven staan, uitstekend, maar daar heb ik niet voor getekend.”

Vertrek wordt betreurd

De achtergebleven bestuursleden van COC Twente-Achterhoek betreuren het vertrek van Daphne Waanders. “Daphne heeft zich drie jaar met volle overtuiging keihard ingezet voor COC Twente-Achterhoek. Ook op landelijk gebied heeft ze meer dan haar steentje bijgedragen”, zegt interim-voorzitter Thymen Bergman in een reactie. “Ze heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid van zeker ook de transgenderdoelgroep waar we haar heel erg dankbaar voor zijn.”
De kritiek van Daphne dat de vereniging teveel met zichzelf bezig is en te weinig met de maatschappij, snapt Thymen voor een deel. “We vinden de ontmoetingsgroepen heel belangrijk en we vinden het heel erg belangrijk dat iedereen in onze gemeenschap een plek heeft waar ze veilig samen kunnen komen. Daphne heeft het afgelopen jaar laten zien dat we meer naar buiten mogen treden. Wat mij betreft gaan we daar mee verder. Ik denk dat het heel mooi is dat we meer zichtbaar zijn. Ons plan is zeker dat we daarmee verder gaan, maar we vinden het ook belangrijk dat de basis van onze vereniging op orde is.”

Te vroeg weggegaan

Op dit moment zijn de interim-bestuurders druk bezig om die basis op orde te krijgen. Interim-secretaris Tess Meijerink. “We hebben gesprekken met potentiële bestuursleden.” Als het meezit heeft de vereniging later deze maand weer een volwaardig bestuur.
Als het nieuwe bestuur er is, wordt de lijn naar buiten toe voortgezet. “Het lijkt me heel mooi dat we naar buiten blijven treden. Wat Daphne ook zegt: we mogen meer zichtbaar zijn. We zijn een onderdeel van de samenleving, dus dat mogen we ook laten zien.” Thymen vindt dat Daphne Waanders te vroeg is weggegaan als voorzitter, gezien haar betekenis voor de vereniging. “Persoonlijk zou ik Daphne heel graag weer als onderdeel zien van COC Twente-Achterhoek.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.