Nieuws

Scheidend voorzitter Regenboog Steenwijkerland Ronald Bakker: “Leef je kleur, kleur je leven”

Ronald Bakker
Ronald Bakker © RTV Oost
Vier jaar was Ronald Bakker voorzitter van Regenboog Steenwijkerland, de stichting die zich inzet voor de belangen van lhbti-plussers in de Kop van Overijssel. Hij was de oprichter van de stichting, maar het is tijd voor een andere wind. “Ik ben een bouwer, ik ben er om te zorgen dat er iets staat. Maar om het verder te helpen, voor de lange adem, daar ben ik niet zo van”, zegt Bakker in de Roze Golf van deze week.
"Ik kwam erachter dat ik sommige uitdagingen miste en dan moet je jezelf achter de oren krabben en zeggen dat het tijd wordt dat iemand anders het stokje overneemt." Bakker blijft wel betrokken bij de stichting. "Het is toch mijn kindje, maar ik ben niet langer het gezicht van de stichting."
Die taak wordt overgenomen door Jolanda Terlien, de huidige vicevoorzitter. De scheidend voorzitter is trots op wat de stichting heeft bereikt. De enorme regenboogvlag met een lengte van 25 meter aan de Steenwijker Toren tijdens de Regenboogdagen is wat hem betreft een van de hoogtepunten.

Trots

Hij is er ook trots op dat er in Steenwijkerland beleid is voor de lhbti-gemeenschap. Het trotst is hij op het feit dat hij op een terras zat en werd aangesproken door een 14-jarige non-binaire jongen. “Tijdens een activiteit had hij had van ons een armbandje gekregen met het logo en de slogan van de stichting. Hij zei dat hij het bandje nog steeds met trots droeg. Hij zei: ‘Door jullie durf ik eindelijk mijzelf te zijn’. Dat zijn wel de momenten waarvoor ik het heb gedaan en doe.”

Niet alleen

De door Ronald en de stichting georganiseerde Ieniemienie Canal Pride in Giethoorn trok landelijke belangstelling. Met een knipoog naar de jaarlijkse botenparade door grachten van Amsterdam, voer de stichting op één punter door de grachten van Giethoorn en werden aan omstanders regenboog- tompouces uitgedeeld. “Ik doe het natuurlijk niet alleen. Stijn doet de communicatie, Jolanda deed de interne activiteiten, Ineke is de penningmeester en Femke de secretaris. We doen het met zijn allen, ik ben daar maar een schakel in.”

Meepraten

De eerste aanzet voor het opzetten van de stichting Regenboog Steenwijkerland was een nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Bakker sprak de verantwoordelijk wethouder aan over een convenant dat hij ondertekend had om regenboogbeleid te ontwikkelen met buurgemeenten. Hij vond het raar dat de doelgroep daar niet bij betrokken was. “De wethouder zei: als jij daar wat van vindt, praat dan maar mee.” Dat resulteerde in de oprichting van de stichting.

Niet te zichtbaar

Het gaat allemaal niet vanzelf. Zeker de laatste tijd ervaart Bakker steeds meer weerstand. ”Dat is een landelijke trend. Mensen ageren steeds meer tegen de regenboogvlag en tegen de hele lhbti-wereld, want ze willen dat we zo normaal mogelijk doen. Ik zeg dan altijd wat is dan normaal?”
Die weerstand maakt dat de stichting er nog harder aan werkt om lhbti-plussers een plek te bieden binnen de gemeente Steenwijkerland waar ze zichzelf kunnen zijn. “De lhbti-gemeenschap komt steeds meer naar buiten. We zijn er en we gaan ook niet meer weg. Dat geeft weerstand bij anderen.”
Bakker denkt niet dat de lhbti-gemeenschap te zichtbaar geworden is. “Als je niet zichtbaar bent, dan besta je niet. We zijn niet te zichtbaar, maar wel zo zichtbaar dat mensen niet meer om ons heen kunnen. Dat is eng voor sommige mensen, omdat ze bang zijn hun positie kwijt te raken of omdat ze misschien zelf gevoelens in die richting hebben en die jaren hebben weggestopt. Of omdat ze vanuit hun geloof hebben geleerd dat het niet zo mag zijn. Ik denk dat we rustig moeten doorgaan, we moeten blijven uitleggen dat het alleen maar gaat om liefde, dat je jezelf wilt zijn en dat je je niet wilt verstoppen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.