Nieuws

Vuurwerkramp alsnog verfilmd en als dramaserie te zien op tv

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 werd de wijk Roombeek grotendeels in de as gelegd.
Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 werd de wijk Roombeek grotendeels in de as gelegd. © Archieffoto.
Er komt alsnog een dramaserie over de Enschedese vuurwerkramp. Niet 'weggestopt' achter een betaalzender, maar op de publieke omroep bij de EO. De opnames starten 1 mei. De serie moet 25 jaar na de ramp - rond 13 mei 2025 - op tv te zien zijn.
De bekendmaking van de tv-serie komt juist op het moment dat vanmiddag in de 'rampwijk' Roombeek een monument wordt onthuld ter nagedachtenis aan de tragedie.

Subsidie

De plannen voor een dramaserie lagen al langer op de plank, maar zoals gemeld ging vorig jaar plots de stekker eruit. Reden is dat streamingsdienst ViaPlay, die opdracht had gegeven tot de productie en in Nederland vooral bekend is vanwege de Formule 1-uitzendingen, in financieel zwaar weer verkeerde. Een zware klap voor het productiehuis dat al veel tijd en energie in de serie had gestoken.
Maar de serie komt er nu alsnog. Met dank aan het Filmfonds, dat bijna een miljoen euro subsidie verleende. Om precies te zijn 970.592 euro, zo heeft het Filmfonds bekendgemaakt.

Acteurs gezocht

Het gaat om een vierdelige serie met uitzendingen van elk 50 minuten. Fictie, maar wel gebaseerd op ware feiten. Waarbij het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van verschillende betrokkenen.
Onduidelijk is nog wie de acteurs worden. Op dit moment is de casting in volle gang, waarna dit voorjaar de opnames starten. Het is de bedoeling dat de serie rond de 25ste herdenking van de ramp wordt uitgezonden.

Publieke omroep

De serie wordt geproduceerd door Endemol Shine Scripted, bekend van series als De Poli en films zoals Het Geheugenspel. Het gaat om een coproductie met de EO, in opdracht van de publieke omroep.
Regisseur wordt Lourens Blok, die eerder tekende voor de regie van de goed ontvangen serie over de Bijlmerramp.

Nieuwe naam

Opvallend: aanvankelijk zou de serie 'Roombeek' gaan heten, maar vooralsnog wordt van start gegaan onder de werknaam 'Vuurwerk'. De definitieve naam voor de serie is nog niet bekend.
Centrale vraag in de serie: verzacht het bij de betrokkenen de pijn als het ooit lukt te achterhalen wie verantwoordelijk was voor de ramp?

Monument onthuld

Vanmiddag wordt in Roombeek een monument onthuld ter nagedachtenis aan de ramp. Het gaat om een zuil met het gedicht 'Enschede Huilt' dat wijlen Willem Wilmink in 2001 schreef ter nagedachtenis aan de ramp.
Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven, vielen bijna 1000 gewonden en werd de wijk Roombeek vrijwel geheel in puin gelegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.