nieuws

Provincie wil omzetting recreatiewoningen naar burgerwoningen buitengebied Haaksbergen blokkeren

Raad van State
Raad van State
De provincie Overijssel heeft er een principezaak van gemaakt om de omzetting van 9 recreatiewoningen naar burgerwoningen in de gemeente Haaksbergen te blokkeren. De woningen staan in het buitengebied van Haaksbergen, de meeste in Buurse.
Een woordvoerster van de provincie verklaarde vandaag bij de Raad van State dat voor Haaksbergen geen uitzondering wordt gemaakt op provinciale regels.
Volgens de woordvoerster heeft de provincie met bijna alle gemeenten een geschil over de komst van burgerwoningen in de buitengebieden. Burgerwoningen horen in principe thuis in de bebouwde kom, vindt de provincie. De buitengebieden moeten de ruimte geven aan agrarische bedrijven.

Haaksbergen gaf toch toestemming

De gemeente Haaksbergen gaf de 9 woningen in de omgeving van Buurse toch een woonbestemming, omdat aan de eigenaren het vertrouwen was gegeven dat ze er konden blijven wonen. Voor 6 van de 9 woningen is volgens de gemeente geen sprake van overtreding van provinciale regels en dus is daar terecht een woonbestemming aan gegeven.
De provincie trok zich daar niets van aan en blokkeerde de woonbestemming met een bestuurlijke ingreep. De Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat dit middel onterecht was ingezet. Maar de provincie had daarnaast nog een bezwarenprocedure tegen het bestemmingsplan achter de hand.

Provincie vindt zaak te belangrijk
De gemeente Haaksbergen en de eigenaren vinden dat de provincie nu eens moet stoppen. De provincie had zijn eerdere verlies bij de Raad van State moeten aanvaarden, zeggen ze. De provincie vindt de zaak te belangrijk om op te geven.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.