Nieuws

Gedicht 'Enschede huilt' onthuld: "Dit spreekt de mensen aan"

Een kunstwerk met het gedicht ‘Enschede Huilt’ van Willem Wilmink is donderdagmiddag onthuld
Een kunstwerk met het gedicht ‘Enschede Huilt’ van Willem Wilmink is donderdagmiddag onthuld © RTV Oost
Een kunstwerk met het gedicht ‘Enschede huilt’ van Willem Wilmink is donderdagmiddag onthuld. Het kunstwerk staat naast de parkeerplaats in Roombeek, op steenworp afstand van het Vuurwerkrampmonument. De Enschedese burgemeester Roelof Bleker en Wobke Wilmink, de weduwe van de Enschedese dichter, onthulden het kunstwerk van cortenstaal.
De bekende schrijver en dichter Willem Wilmink uit Enschede schreef het gedicht op 17 mei 2000, vier dagen na de verwoestende ramp. Het handgeschreven gedicht is door de gemeente Enschede ter beschikking gesteld aan Mieke Janssen, een van de initiatiefnemers van het monument.

Mooi verwoord

“Ik heb de vuurwerkramp meegemaakt”, vertelt Janssen. “Toen ik dat gedicht ontving, had ik gelijk zoiets van: dat gedicht hoort bij de herdenkingsplek.” Ze begon drie jaar geleden met het initiatief. “Het heeft wat moeite gekost, maar nu is het toch gerealiseerd.”
Gedicht 'Enschede huilt' onthuld: "Dit spreekt de mensen aan"
Het gedicht is bijzonder voor de initiatiefneemster. “Het vertelt over Enschede. Niet alleen over de vuurwerkramp, maar ook over wat er vroeger is gebeurd. Dat spreekt de mensen aan.” Dat bevestigt ook burgemeester Bleker: “Het is symbolisch voor het gevoel dat we in die tijd hadden. Tegenwoordig zijn er ook heel veel jongeren die niets meer over de vuurwerkramp weten. Dit gedicht verwoordt heel mooi wat er toen is gebeurd.”

Allemaal toeristen

Ook Wobke Wilmink is erg enthousiast over het monument. “Dit is geweldig. Het is jammer dat Willem dit allemaal niet meer meemaakt. Hij zou hebben gezegd: de cirkel is nu rond en ik kan nu rustig gaan.” De weduwe woont niet meer in Enschede, maar komt er nog wel geregeld. “Ik zie dan vaak toeristen naar deze plek komen. Het monument had dan ook niet een betere plek kunnen krijgen dan deze.”

Nieuwe dramaserie

Vandaag werd ook bekend dat er alsnog een dramaserie over de Enschedese vuurwerkramp komt. De opnames beginnen op 1 mei. Het gaat om een vierdelige serie die 25 jaar na de ramp, rond 13 mei 2025, wordt uitgezonden door de EO. De centrale vraag in de serie zal zijn: verzacht het bij de betrokkenen de pijn als het ooit lukt te achterhalen wie verantwoordelijk was voor de ramp?
Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven, vielen bijna 1000 gewonden en werd de wijk Roombeek vrijwel geheel in puin gelegd. Vier dagen later schreef Wilmink het gedicht Enschede huilt, dat gaat over de pijn die de vuurwerkramp in zijn stad heeft aangericht.
Enschede huilt

Een buurt, die wel veel zorgen had,
maar die ook vol verhalen zat,
vol humor en gezelligheid,
die buurt zijn we voor eeuwig kwijt.

Daar waar het vol van kinderen was,
verschillend van geloof en ras,
maar in hun spel gelijkgezind
loopt nu geen enkel kind.

In de oorlog stond de stad in brand
op Pathmos, Zwik en Hogeland:
meer dan een halve eeuw nadien
kun je daarvan nog sporen zien.

Nu is, in de heerlijke maand mei,
bij vogelzang, zo vrij en blij,
de stad opnieuw iets aangedaan
dat nooit en nooit voorbij zal gaan.

Arm Enschede, verberg je in
de armen van je koningin
en huil, want daar is reden voor
en huil dan maar aan één stuk door.

  • 17 mei 2000

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.