Nieuws

Over de dood gesproken: "Praten over het einde geeft meer regie"

Praten over de dood helpt bij leven (foto ter illustratie)
Praten over de dood helpt bij leven (foto ter illustratie) © Getty Images
Het taboe op de dood belemmert veel mensen te leven. Voor Netwerken Palliatieve Zorg Twente reden om, vanwege het 20-jarige bestaan, een theatervoorstelling te laten maken over de dood. "Bedoeld om mensen op weg te helpen na te denken over de dood", aldus Raymond Leverink. "Als je er bewust bij stilstaat heb je veel meer regie op het laatste deel, waardoor het leven voorop staat."
Het is één van de weinige zekerheden in het leven: iedereen gaat dood. Maar daarover nadenken of zelfs over praten, is voor veel mensen een brug te ver. Terwijl dat juist de kwaliteit van het leven beter maakt, ziet Leverink, coördinator bij de Netwerken Palliatieve Zorg Twente. "Je hebt meer regie en het geeft ook rust en overzicht. En het haalt een beetje de eenzaamheid weg van die bange gedachten."
Bij palliatieve zorg hebben veel mensen het idee dat het om de laatste weken voor het overlijden gaat. "Maar het begint al bij de diagnose dat iemand aan een bepaalde ziekte gaat overlijden. Dat kan over een paar maanden, maar ook over een paar jaren zijn. Dan kom je meteen met de vragen over hoe je je laatste periode gaat invullen." Door erover te praten moet het invullen van die periode gemakkelijker worden.
In Bij Oost Vandaag aandacht voor dit onderwerp, de uitzending is via deze link te bekijken.

Kwetsbaar

"Wat je ziet is dat veel mensen die kwetsbaar worden - en dat kan ook al op jonge leeftijd zijn - wel nadenken over hoe ze die laatste periode willen invullen, maar slechts een klein percentage zoekt daar ook daadwerkelijk ondersteuning bij. Dat kan bijvoorbeeld door er met een huisarts over te praten, of het te bespreken met kinderen, door dingen vast te leggen."
Volgens Leverink is het trouwens niet iets typisch Twents om niet over de dood te praten:
Raymond Leverink over Tukkers en praten over de dood
Als het aan Leverink ligt, gaan we allemaal meer over de dood praten. Niet alleen mensen die ziek zijn, of te maken hebben met naasten die ziek zijn. Maar iedereen. Vanuit zijn functie probeert hij de mensen aan het praten te krijgen. In Twente zijn er verschillende initiatieven om het gesprek op gang te helpen. Omdat het Netwerken Palliatieve Zorg Twente dit jaar twintig jaar bestaat, pakt de organisatie groots uit.

Theater en film

Dit doen ze met dus met een theatervoorstelling die is gemaakt door de WaardenLaders, waar onder meer Sabine Uitslag deel van uitmaakt. Ze komt zelf uit de zorg en herkent het taboe. "Ik merk dat het een beladen onderwerp is, zelfs in de zorg. We hebben het heel erg over waardig leven en waardig werken, maar waardig sterven hoor daar ook bij."
"Toen gevraagd werd om een voorstelling te maken, dacht ik meteen: dat moeten we gaan doen. Dat hebben we gedaan met veel liefde, tijd en aandacht. En het is ook voor ons heel leerzaam geweest. We leven in een heel maakbare wereld waar alles mooi en glamour is, terwijl we twee dingen zeker weten: dat je wordt geboren en dood gaat. Het is dan de vraag wat je in de tussentijd gaat doen. Het heeft ons ook wel geïnspireerd om dit stuk te maken."
Voorstelling De Waardenladers
Voorstelling De Waardenladers © RTV Oost
Behalve de voorstelling, is het netwerk ook nog bezig met een aantal andere projecten, vertelt Leverink. "We zoeken naar verschillende manieren om aandacht te vragen. We doen aan scholing, zoeken de media op. Er komt ook een film. We proberen zo aan de missie te werken, daarmee ook voor meer mensen de informatie beschikbaar te krijgen en het taboe te doorbreken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.