nieuws

Rechtbank wijst Oad-claim tegen Rabobank af

De miljoenenclaim die de familie Ter Haar van reisorganisatie Oad had geëist tegen de Rabobank, is afgewezen door de rechtbank. Volgens de rechtbank is er "juridisch geen grond voor de familie Ter Haar om Rabobank aansprakelijk te stellen". De rechtbank zegt dat op dit moment niet de familie, maar de curator belanghebbende is.
De directeuren Julius en Quirine ter Haar spanden de rechtszaak aan omdat in hun ogen de Rabobank verantwoordelijk was voor het faillissement van hun bedrijf, in september 2013. De Rabobank zou het bedrijf moedwillig en onzorgvuldig richting een faillissement hebben gekoerst terwijl er volgens de familie Ter Haar voldoende levensvatbaarheid in het bedrijf zat. 
Met het faillissement verloren ruim 1.600 mensen hun baan, en bleef er een schuld achter van bijna 80 miljoen. 

Geen toekomst

De Rabobank zag geen toekomst in Oad omdat het bedrijf al jaren verliesgevend was, mede door de recessie. Daarnaast was volgens deskundigen de reisorganisatie te laat met de verkoop via internet, en liepen de kosten van een automatiseringsproject uit de hand.
Het faillissement had volgens de Rabobank voorkomen kunnen worden als de familie Ter Haar 7,5 miljoen euro in het bedrijf had gestoken. Een aantal 'rijke Twenten', zoals Dik Wessels en Hein Trebbe, wilde wel mee-investeren, maar het verlangde bedrag kwam niet voor de deadline op tafel. 

Afwikkeling faillissement

Curatoren werken intussen al twee jaar aan de afwikkeling van het faillissement en verwachten nog lang bezig te zijn. Ook de curatoren laten onderzoek doen naar de rol van de Rabobank in het faillissement. In het laatste curatorenverslag, afgelopen vrijdag, meldden de curatoren nadrukkelijk dat ze van de rechter-commissaris toestemming hebben gekregen om de Rabobank op langere termijn te dagvaarden. Daarmee willen ze voorkomen dat een eventuele vordering op de voormalige huisbank van Oad wegens verjaring mislukt.
Al eerder is de Rabobank gevraagd geld terug te storten omdat de bank te veel 'zekerheden' in de Oad had. 

Bekijk ook het dossier 'Faillissement OAD Reizen'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.