stolpersteine

Familie uit Israël plaatst stolpersteine in Nijverdal en Hellendoorn

Vanmorgen zijn in Nijverdal en Hellendoorn twaalf 'stolpersteine' geplaats door nabestaanden van omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog. Familieleden van de omgekomen familie Samuel kwamen hiervoor speciaal over vanuit Israël en Amsterdam.
De Stolpersteine zijn betonnen herdenkingsteentjes met een messing plaatje waarin de gegevens zijn gegraveerd van joodse nazislachtoffers. De Stolpersteine liggen voor de huizen van de omgekomen joden. De steentjes zijn inmiddels in heel Europa te vinden. Kunstenaar Gunter Demnig heeft er al meer dan 50.000 geplaatst in twintig verschillende landen.

Israël

Meestal is het de kunstenaar zelf die de stenen plaatst maar de werkgroep heeft het voor elkaar gekregen om de nabestaanden van de omgekomen familie Samuel de stenen te laten plaatsen. Ruth Tenenholtz-Samuel is hiervoor speciaal uit Israël gekomen. Zij is een achternicht van de familie Samuel die in de Tweede Wereldoorlog in Nijverdal is opgepakt.
Na een indrukwekkende toespraak op het Keizerserf legden haar zoons de stenen voor het huis waar de familie Samuel woonde. Er zijn ook stenen geplaatst in de Wilhelminastraat 110 en de Rijssensestraat 101, ook daar woonden leden van de familie Samuel.

Krönnenzommer

De Stichting Oald Heldern de Noaberschop, Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal en het Memory-museum hebben samen een werkgroep gevormd om in de gemeente Hellendoorn de stolpersteine te plaatsen.
In Hellendoorn en Nijverdal zijn in totaal twaalf joden opgepakt en omgekomen. Elf mensen behoorde tot familie Samuel, de twaalfde jood was Wolf Levie, die zich tijdens een razzia in sanatorium Krönnenzommer liet oppakken om herenigd te worden met zijn overige opgepakte familie. Ook hier is een Stolpersteine geplaatst.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.