nieuws

'Milieufreak' uit Denekamp maakt mensen enthousiast voor duurzaam wonen

Tientallen eigenaren van duurzame huizen proberen dit weekend mensen enthousiast te maken voor zonnepanelen en zonneboilers. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route zijn hun woningen van binnen en buiten te bekijken.Â
Eén van de deelnemers is Alex Nijland uit Denekamp. Hij heeft zijn jaren zeventig woning bijna energieneutraal. Hij heeft veel aanpassingen aan zijn huis gedaan, van vloer- en spouwisolatie, HR++ glas tot overal LED verlichting en zonnepanelen op het dak. 

Rekening van 255 naar 70 euro per maand

"Het is een flinke investering geweest, zo'n 40.000 euro", zegt Nijland. "Maar ik heb het allemaal in vijftien jaar terugverdiend. Toen ik hier kwam wonen was ik 255 euro per maand kwijt aan energie, nu betaal ik nog 70 euro in de maand." 
"Ik ben best wel een beetje een milieufreak", beaamt Nijland. "Mijn vorige werkgever was ook altijd bezig met energiebesparing en hij heeft me aangestoken. Ik lever nu met al mijn zonnepanelen meer stroom dan ik in mijn eigen huis verbruikt. Ik verbruik alleen nog een beetje gas omdat ik nog een gaskookplaat heb. Daar wil ik nog een inductiekookplaat voor aanschaffen. Dan gaat de gasrekening ook naar beneden." 

"Volgend jaar ook zonnepanelen op mijn huis"

Joost van der Maat is één van de bezoekers van de Duurzame Huizen Route. Hij heeft het huis van Alex uitgebreid bekeken. "In mijn huis heb ik alle vormen van isolatie al toegepast. Alleen zonnepanelen nog. Hier heb ik gekeken welke mogelijkheden er zijn. Het loont, dus volgend jaar liggen er zeker ook zonnepanelen op het dak van mijn huis", zegt Van der Maat. 
Uiteindelijk kwamen dit weekend 13 geïnteresseerden kijken in het huis van Nijland. Volgende week zaterdag zet hij de deuren van zijn huis opnieuw open. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.