Voormalige Twentse zakenvrouw van het jaar staat vandaag voor de rechter

De voormalige directeur Ramnarain van het failliete zorgbureaus SPV en Care4all uit Hengelo moet zich vandaag voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor een mogelijke miljoenenfraude met zorgbudgetten.

Zorgbureau SPV zou onder leiding van de Hengelose tussen 2009 en 2012 bewust hebben gerommeld met declaraties, waarbij twee zorgverzekeraars veel meer geld uitkeerden dan nodig was. In die periode werd de onderneemster uit Hengelo overigens veelvuldig geroemd vanwege haar sociale werk en uitgeroepen tot Twentse zakenvrouw van het jaar.

Zowel cliënt als zorgverzekeraar werden benadeeld 

Nadat SPV in 2012 failliet ging, kwam aan het daglicht dat zowel cliënten als zorgverzekeraars mogelijk ernstig zouden zijn benadeeld door de werkwijze van het zorgbureau. SPV incasseerde persoonsgebonden budgetten voor cliënten die persoonlijke verzorging nodig zouden hebben gehad, maar verleende in werkelijkheid slechts huishoudelijke hulp. Dat is althans de aanklacht. Op die manier hengelde SPV in declaraties per uur 25 euro extra binnen. 

Na het faillissement van SPV zou de verdachte dezelfde werkwijze hebben voortgezet bij het nieuwe zorgbureau Care4all.

Verschil tussen hulp en verzorging niet duidelijk

De discussie voor de rechtbank spitst zich vanmiddag vooral toe op de vraag wanneer sprake is van huishoudelijke hulp en wanneer van persoonlijke verzorging. Volgens de verdachte hebben veel cliënten zich niet gerealiseerd dat zij persoonlijke verzorging ontvingen, terwijl zij ten onrechte dachten dat het gewoon huishoudelijke hulp was.  

Naar verwachting duurt de rechtszaak de hele dag. De voormalige Twentse zakenvrouw van het jaar heeft in deze zaak vijf maanden in voorarrest gezeten.  

Meer over dit onderwerp:
fraude rechtszaak zakenvrouw Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren