nieuws

Directeur Mannak van HET Symfonieorkest: 'Het is nu aan de politiek'

Harm Mannak (HET Symphonieorkest)
Harm Mannak (HET Symphonieorkest)
Het bestaansrecht van HET Symfonieorkest, voorheen het Orkest van het Oosten, ligt nu in de handen van de politiek. Dat zegt directeur Harm Mannak. Het orkest zit in grote financiële problemen en kan mogelijk dit jaar al niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen.
In opdracht van de provincie deed Onderzoeksbureau Berenschot onderzoek naar de financiële situatie van het orkest. Gisteren kwam het bureau met een vernietigend rapport naar buiten. Volgens Berenschot zijn de doelen van het orkest niet alleen onrealistisch, maar ook gebaseerd op illusies in plaats van ambities. Ook zou het orkest grote financiële risico's lopen voor de lange en korte termijn.

Ambitieuze doelen

Na de miljoenenbezuiniging van de Rijksoverheid in 2012 besloot het orkest ambitieuze doelen te stellen. 'We zouden ons sterker laten zien in de samenleving, meer richten op educatie en maatschappelijke projecten. Op die manier zouden we ook in staat zijn om geld uit de samenleving te halen. Maar dit liep niet helemaal zoals verwacht.', aldus Mannak. 
Volgens Mannak werden er meer concerten gegeven en nam het publiek ook elk jaar toe. Maar groeide de inkomsten niet voldoende mee. Toch gelooft de directeur in het bestaansrecht van het orkest. 'Ik kan me niet voorstellen dat alles wat het orkest de afgelopen jaren heeft laten zien en hoe het zich met alle groepen in de samenleving gebonden heeft. Dat dit niet geval zal zijn.'

Mannak vertrekt

Eerder deze week maakte Mannak bekend dat hij na twaalf jaar stopt bij HET Symfonieorkest. De huidige situatie heeft volgens Mannak niets te maken met zijn vertrek.
Er zijn over de huidige financiële situatie al gesprekken tussen de provincie en het orkest. De provincie heeft al aangegeven alleen extra geld vrij te maken, als er een realistisch business plan op tafel komt. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.