Nieuws

Raad van State maakt einde aan geschil over stikstofberekeningen Lelystad Airport

De stichting HoogOverijssel wil bewijzen dat er is gesjoemeld met cijfers bij de berekende stikstofruimte voor de geplande uitbreiding van Lelystad Airport.
De stichting HoogOverijssel wil bewijzen dat er is gesjoemeld met cijfers bij de berekende stikstofruimte voor de geplande uitbreiding van Lelystad Airport. © ANP
De stichting HoogOverijssel heeft alle beschikbare informatie over stikstofberekeningen voor de uitbreiding van Lelystad Airport gekregen van de demissionair minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. Andere gegevens over die berekeningen, die er volgens de stichting wel moeten zijn, zijn er volgens de minister niet. De Raad van State concludeert dat de minister heeft gedaan wat ze moet doen. En daarmee is de zaak voor de Raad gesloten.
Dalfsenaar Leon Adegeest en zijn advocate Maaike Bekooy betogen al jaren dat de minister gegevens achterhoudt. En uit die ontbrekende gegevens moet volgens hen duidelijk worden dat er met de stikstofberekeningen voor de groei van Lelystad Airport is gerommeld. Zo zou volgens die omstreden berekeningen voor de uitbreiding tot 45.000 vluchten per jaar, met een lage vliegroute boven Overijssel, toch geen natuurvergunning nodig zijn. Vanwege een zeer lage productie van stikstof. Dat vinden Adegeest en Bekooy zeer ongeloofwaardig.

Niet voldoende

Maar de minister ligt dwars. Vanaf het begin van deze WOO-procedure wilde de minister niet alle gegevens openbaar maken. Pas na druk van de Raad van State kwam er toch wat boven tafel. Maar volgens HoogOverijssel nog steeds niet voldoende om de duistere stikstofberekeningen te kunnen verklaren.
'In deze procedure kan de juistheid van de gemaakte berekeningen niet beoordeeld worden'
Raad van State
“In deze procedure kan de juistheid van de gemaakte berekeningen niet beoordeeld worden”, oordeelt de Raad. Het inschakelen van onafhankelijke deskundigen vindt de Raad ook niet nodig. Ze vindt het aannemelijk dat de minister alle beschikbare gegevens nu openbaar heeft gemaakt. Daar moet de stichting het dus mee doen.

Reactie

Advocate Maaike Bekooy is desondanks blij met de uitspraak van de Raad. Want die oordeelt nu “dat er geen documenten zijn waarin alleen voor Lelystad Airport een berekening is gemaakt van de ontwikkelingsruimte”. Omdat de gevraagde gegevens er volgens de Raad niet zijn, zat Lelystad Airport zonder meer fout, aldus Bekooy. Want voor de geplande uitbreiding was dus geen stikstofruimte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.