Nieuws

Specialistische zorg in Twente naar één locatie, buurt bijgepraat over plannen

Mediant wil specialistische zorg onderbrengen op 1 locatie
Mediant wil specialistische zorg onderbrengen op 1 locatie © iStock / Getty Images Plus / StockRocket
GGZ-instelling Mediant wil alle specialistische zorg in Twente samenbrengen op één locatie in Enschede. Deze zorg is nu nog verspreid over Enschede en Hengelo, maar als het aan Mediant ligt, wordt dit geconcentreerd op de locatie in de wijk Helmerhoek. De buurt is gisteravond bijgepraat over de plannen.
Oude gebouwen gaan tegen de vlakte en moeten de komende jaren plaatsmaken voor nieuwe. De plannen zitten nog in de voorbereidende fase. Vergunningen zijn nog niet aangevraagd en de gebouwen zijn nog niet ontworpen, meldt 1Twente. Als de plannen doorgaan, verdwijnen de locaties in Hengelo en twee andere locaties in Enschede en komen er aan de Helmerzijde zo'n tachtig extra klinische bedden voor langdurig verblijf bij en tweehonderd tot driehonderd voor ambulante zorg.
Mediant is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de regio Twente die hulp, advies en begeleiding biedt aan mensen met psychische en psychiatrische problemen. Mediant heeft afdelingen voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen en enkele specialistische centra.

Uitbreiding

Door de nieuwbouw in Enschede kan alle specialistische zorg van de instelling verhuizen naar Helmerzijde. Het is de bedoeling dat er dan ook plek is voor meer cliënten. Mediant-bestuurder Martin Bijker: “We willen hier alle specialistische zorg van Enschede en Hengelo naartoe halen. Dat zijn 80 extra klinische bedden (langdurig verblijf, red.) en 200 tot 300 ambulant.”
Dit betekent dat de twee locaties in Enschede (Raiffeisenstraat en Roessinghsbleekweg) en twee in Hengelo (De Boerhaven in ziekenhuis ZGT en De Opmaat) verhuizen naar Helmerzijde. “Het gaat vooral om specialistische zorg. Nu moeten die werknemers van hot naar her rijden. Hiermee halen we die tijd weg.”
De GGZ-instelling wil wel overal blijven voor minder gespecialiseerde zorg. “Dit moet dan gaan in zogenaamde regiocentra in de gemeente Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Enschede, Oldenzaal en Losser.”

Nieuwe gebouwen

Voor de verbouwing denkt de instelling zo'n 60 miljoen euro nodig te hebben. “De gebouwen hebben nu niet genoeg voorzieningen voor alle cliënten uit Oost-Twente. Bewoners delen hier soms met zijn achten een badkamer”, legt Bijker uit. Ook moet verder worden verduurzaamd. "We zijn veel geld kwijt aan de stookkosten."
Bovendien zijn meer parkeerplaatsen nodig. De wijkvoorzieningen verdwijnen niet voor de buurt, verzekert Mediant. In de nieuwe gebouwen wordt een plek gemaakt voor de kerkdiensten en het café. Ook komt er weer een nieuwe gymzaal.

Argwaan

De plannen werden gisteravond door de ongeveer dertig aanwezige buurtbewoners met argwaan ontvangen. “Ik vind het initiatief positief, maar ik ben bang voor de verkeersproblematiek die het gaat opleveren”, vertelt een van de bewoners. “Het is nu al bijna onmogelijk om rond acht uur 's ochtends uit de wijk te komen, met meer mensen die hier moeten komen zal dat alleen maar erger worden.”
Een oudere wijkbewoner maakt zich zorgen om de veiligheid. “Ik laat mijn hondje nu al niet uit in het donker. Je weet nooit wat je tegenkomt.”
Mediant zegt de buurt bij de verbouwplannen te blijven betrekken. “Met deze bijeenkomst geven we een stukje transparantie aan de buurtbewoners over de verbouwing. Het wordt een lang proces om alles te realiseren. Maar elke stap zetten we samen met de buurt.” Het voorlopig ontwerp moet dit jaar klaar zijn. “Aan het einde van het jaar willen we beginnen met de eerste fase. Dat is het maken van een nieuw gebouw voor langdurig verblijf.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.