nieuws

Online-petitie gestart tegen gebruik vliegas voor versteviging lege zoutcavernes Twente

Zoutcavernes
Zoutcavernes
Een aantal Overijsselse politieke partijen en bezorgde omwonenden zijn een online-petitie gestart tegen het gebruik van vliegas voor het verstevigen van lege zoutcavernes in Twente. De SP, de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de omwonenden maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van het plan van AkzoNobel.
Een maand geleden werden politici bijgepraat door AkzoNobel over de mogelijke oplossingen voor de instabiele zoutholtes. Die moeten verstevigd worden om grondverzakkingen te voorkomen. AkzoNobel geeft de voorkeur aan het verstevigen met vliegas, een verbrandingsafvalstof. Er zou in het vliegas een klein percentage giftige stoffen zitten.

'Economische keuze'

De SP, PvdD, GroenLinks en omwonenden vinden dat de keuze van AkzoNobel en Twence, dat het vliegas levert, vooral op economische gronden wordt genomen en dat het gebruik van vliegas kan leiden tot grote risico's voor natuur en mens op de lange termijn. 
"Vliegas bevat onder meer zware metalen en kankerverwekkende dioxines", aldus de tegenstanders. "Stoffen waarvan je niet wil dat deze in ons milieu terechtkomen. Het vullen van zoutcavernes met vliegas is een onomkeerbaar proces. De giftige stoffen worden voor de eeuwigheid in onze ondergrond opgeslagen en als er iets mis gaat kunnen we de cavernes niet weer leegpompen."

Alternatieven zoeken

"We roepen Akzo dan ook op zijn verantwoordelijkheid te nemen en de zoutholtes op een duurzame en milieuvriendelijke wijze te stabiliseren."
Alternatieve oplossingen zijn bijvoorbeeld het vullen van de zoutcavernes met alleen natuurlijke, bodem-eigen materialen of het aan de natuur teruggeven van gebieden boven instabiele zoutholtes.
De petitie is hier te vinden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.