nieuws

Gerechtshof: verbod op houden en doden van nertsen toch geldig

'Verbod op houden en doden nertsen toch geldig'
'Verbod op houden en doden nertsen toch geldig' © ANP
Slecht nieuws voor nertsenfokkers in Overijssel en de rest van Nederland: het verbod in de wet op het houden en doden van nertsen is toch geldig. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Dat betekent dat bestaande bedrijven vanaf 2024 gesloten moeten zijn. 
Vorig jaar bepaalde de rechtbank dat de wet, die in 2013 inging, ongeldig was. Nertsenhouders en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) hadden geprotesteerd, onder meer omdat zij moesten stoppen met hun winstgevende bedrijven maar daarvoor geen schadevergoeding kregen.

Tijd om gevolgen op te vangen

De rechtbank gaf hen daarin vorig jaar gelijk, maar het gerechtshof heeft dat vonnis dus vernietigd. Volgens het gerechtshof is voldoende rekening gehouden met de belangen van de nertshouders. Er is een overgangsperiode van bijna 11 jaar waarin de nertsenhouders hun ondernemingen kunnen voortzetten en winst maken. Zo kunnen ze de nadelige gevolgen van de wet deels opvangen en investeringen terugverdienen.
De rechters vinden dat de nertsenhouders er al jaren rekening mee konden houden dat er een verbod zou komen. Er werd al sinds 1999 over gesproken in de Tweede Kamer. Ook moeten de nertsenhouders hebben geweten dat de productie van bont bij veel mensen weerstand oproept.
De NFE heeft inmiddels laten weten bij de Hoge Raad in cassatie te gaan tegen het besluit van het gerechtshof.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.