Nieuws

Kippenvel voor meester Marissen (80) als oude schoolkoor nog één keer optreedt: "Weet niet of ik het droog houd"

Kippenvel en blijdschap bij meester Jaap Marissen als het schoolkoor van Het Kompas in Vollenhove repeteert voor het laatste optreden
Kippenvel en blijdschap bij meester Jaap Marissen als het schoolkoor van Het Kompas in Vollenhove repeteert voor het laatste optreden © RTV Oost / Bart Kieft
Hij heeft een longziekte en kan niet lang meer staan. Maar de 80-jarige oud-leraar Jaap Marissen uit Vollenhove heeft nog een innige wens: hij wil nog één keer samen optreden met zijn schoolkoor uit de vorige eeuw. De kinderen van toen zijn inmiddels volwassen. "Maar dat doen we graag", zegt oud-koorlid Simon Dragt bij de eerste repetitie. "Helemaal geweldig."
In De Voorhof in Vollenhove komen vooral dertigers, veertigers en vijftigers samen om te repeteren voor het allerlaatste schoolkoorconcert, op 17 februari in de tegenover gelegen Mariakerk. Decennia nadat zij hun laatste noten voor het koor zongen, schudt meester en dirigent Jaap Marissen weer bekende handen en straalt. "Kippenvel", zegt hij. "En ik weet niet of ik het droog houd vanavond."

Blijdschap

Zijn blijdschap staat symbool voor zijn liefde voor het schoolkoor van christelijke basisschool Het Kompas. Vanaf 1973 gaf hij dertig jaar lang leiding aan het koor, dat niet alleen in Vollenhove, maar ook op veel andere plekken zong. Tot in Duitsland aan toe. Maar aan het begin van deze eeuw hield het koor op te bestaan.
Schoolkoor uit de vorige eeuw vervult wens 80-jarige dirigent in Vollenhove; nog één keer samen optreden
"Dit betekent heel veel voor mij", zegt Marissen. "Vanavond ga ik afgedraaid maar met zoveel plezier slapen. Want dan hebben we iets gedaan, wat heel bijzonder is voor mij. Maar nog meer voor al die koorleden. Nu volwassenen, maar toen kinderen van tien jaar."

De laatste keer

De dirigent zit vanavond op een hoge stoel voor het gezelschap van enkele tientallen koorleden. Lang staan is er niet meer bij, weet ook zijn dochter en oud-koorlid Inge Huitema, die samen met anderen dit laatste project heeft opgezet. "Er wordt straks voor het optreden een podium gebouwd met daarop een bureaustoel vastgezet, waarop mijn vader zich kan omdraaien naar de gemeenschap in de kerk. Hij houdt het anders niet meer vol. Ja, dit is echt de laatste keer."
We hebben zoveel van hem geleerd, daarom doen we dit graag voor hem.
Koorlid
Oud-koorlid en lokale groenteboer Simon Dragt, ook lid van het organisatiecomité, zegt: "Ere wie ere toekomt. Jaap straalt zoveel blijheid uit bij het dirigeren en zingen. We hebben zoveel van hem geleerd. Daarom doen we dit graag voor hem." Wat daarbij opvalt is dat meester Marissen door hem Jaap wordt genoemd. "Maar dat was vroeger anders hoor", lacht hij. "Toen was het echter meester Marissen. Ja, denk erom."

Te slap

De koorleden werken op deze eerste repetitie-avond een afwisselend repertoire af en krijgen complimenten, maar ook commentaar van de 80-jarige dirigent. "Het is alsof jullie nooit zijn weggeweest", zegt hij bijvoorbeeld. "En heel goed zoals jullie de bovenstem in Psalm 150 gebruiken." Maar ook: "Dit moet echt anders", als het lijflied van het koor te slap wordt ingezet.
Vooralsnog ligt het voormalige schoolkoor op schema voor de uitvoering op 17 februari. Tot grote vreugde van de meester en dirigent Jaap Marissen. "Zingen is eigenlijk iets wat hoort bij je opvoeding", zegt hij tenslotte. "Een beetje muziek meegeven en plezier in muziek beleven. Ja, zingen maakt blij. Dat is het hele eiereneten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.