'Bestuurscrisis dreigt in Almelo: college bezint zich op positie'

Het college van burgemeester en wethouders in Almelo bezint zich op zijn positie en heeft zich even voor vieren teruggetrokken. Dat meldt De Roskam.Â

Het is het gevolg van een oproep aan het college tot zelfreflectie door coalitiepartij D66. De Roskam schrijft dat die partij vindt vindt dat CDA-wethouder Van Marle van Financiën moet opstappen omdat hij had nagelaten een brief naar de raad te sturen met daarin essentiële informatie voor de gemeenteraad.

De brief was wel openbaar gemaakt, maar niet meegestuurd met stukken naar de raad. Daardoor was de raad niet op de hoogte van het bestaan van de brief

Als de wethouder vertrekt ligt de coalitie van CDA, D66, SP en PvdA vermoedelijk in duigen, want zonder het CDA als grootste partij met twee van de vijf wethouders is de stad onbestuurbaar. De brief gaat over begrotingsdiscipline in Almelo en overleg daarover met de provincie Overijssel in haar rol als toezichthouder.

Van Marle heeft in overleg met de provincie besloten zes jaar de tijd te nemen voor gezondmaking van de begroting in plaats van vier jaar. Een belangrijke afwegingsbrief is wel door B&W gepubliveerd en was daarmee  openbaar, maar was niet meegestuurd met de internet mailing naar de raadsleden. Dat werd vandaag ontdekt waardoor de consternatie is ontstaan.

In elk geval de VVD, LAS, Almelo Centraal en Cete willen dat de wethouder voor het niet goed voorlichten van de raad aftreedt en eigenlijk is ook politiek leider Gerritsen van D66 die mening toegedaan, schrijft De Roskam.

Meer over dit onderwerp:
Almelo bestuurscrisis Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren