nieuws

Gemeente Kampen 'misbruikt bevoegdheden'

Gemeentehuis in Kampen
Gemeentehuis in Kampen
De gemeente Kampen heeft haar bevoegdheden misbruikt om de nieuwe gemeentewerf op een industrieterrein in IJsselmuiden te krijgen. Dat betoogde de advocaat van een groep ondernemers dinsdag bij de bestuursrechter in Zwolle.
Kampen heeft aan de Tasveld in IJsselmuiden een terrein gekocht voor de nieuwe gemeentewerf. Ondernemers met bedrijven grenzend aan dat perceel vrezen overlast. Ze vroegen de rechter dinsdag om de bouw op te schorten tot het college een besluit heeft genomen na een bezwarenronde. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente buigt zich woensdag over het probleem.

Palletopslag

Volgens raadsman De Ruiter houdt de gemeente zich niet aan de brandvoorschriften. In 2013 woedde in Kampen een grote brand bij een opslag voor pallets. Het overslaan van de brand op aanpalende panden kon maar net voorkomen worden. ,,Nu staat er een palletopslag ingetekend op de gemeentewerf en staat de gemeente zichzelf toe tot op de grens van het perceel te bouwen.''

Brandveiligheid

Ook zou voor het opslaan van zout op het terrein een vergunning nodig zijn. Die is nooit aangevraagd. De gemeente ontkende tijdens de zitting dat een vergunning noodzakelijk is. De gemeente heeft ook de aanvraag getoetst op brandveiligheid. ,,Dit voldoet op alle punten'', aldus de jurist van de gemeente. Van het willekeurig toepassen van regels zou geen sprake zijn.
De ondernemers wisten eind vorige maand de bouw van de werf te voorkomen door de toegang te blokkeren. De bouwer van de werf wil door met zijn plannen, zei hij tegen de rechter. De rechter doet binnen veertien dagen uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.