Bestuurscrisis dreigt nog steeds in Almelo na tegenstem van coalitiepartij D66

Het voortbestaan van het college van Almelo is serieus in gevaar nu drie van de vier leden van coalitiepartij D66 tegen de begroting hebben gestemd. D66-raadslid Jeroen Wiertz stemde wel voor de begroting. De situatie in de gemeenteraad was de hele dag en avond al gespannen.

De begroting werd wel aangenomen, met 21 stemmen voor en 14 stemmen, maar in de raad werd de tegenstem van de drie D66-raadsleden gezien als een motie van wantrouwen aan het adres van het college. Het is nu afwachten hoe het college hier op reageert. 

In een verklaring liet D66-raadslid Wiertz weten dat hij vindt dat de raad een verantwoordelijkheid heeft bij het vaststellen van een begroting en dat begroting daarom wel zijn instemming kreeg. 

Burgemeester Hermans heeft gevraagd om enkele dagen bedenktijd over de ontstane situatie.

In de loop van de avond was ook een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Van Marle (Financiën) omdat door een fout de raadsleden belangrijke informatie niet toegestuurd hadden gekregen. De wethouder is daar verantwoordelijk voor. Fractie Lokaal Almelo Samen (LAS) diende daarop een motie van afkeuring in tegen de wethouder. Die motie is aangehouden, gezien de bijzondere situatie waarin het college zich nu bevindt.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren