Nieuws

Werknemers melkpoedergigant leggen werk neer voor betere ontslagvergoeding

FNV bij een andere stakingsactie
FNV bij een andere stakingsactie © ANP / Robin Utrecht
Normaal gesproken wordt er volop gewerkt in de Ausnutria-fabriek in Ommen, maar sinds zes uur vanochtend is dat vanwege een 48-uursstaking anders. Omdat de locatie eind dit jaar sluit, willen de werknemers en bonden een goed sociaal plan en vooral betere ontslagvergoeding dan nu geboden is.
Ausnutria is vooral actief op de Chinese markt en volgens de directie krimpt die markt. Dat heeft gevolgen voor het bedrijf dat moet reorganiseren. De fabriek in Ommen is overbodig en de productie wordt in zijn geheel verplaatst naar Heerenveen. Daarom schrapt de baby- en kindervoedingsproducent 22 banen bij de locatie in Kampen en verdwijnen alle 69 banen in Ommen.

Ontslagvergoeding

De FNV en CNV Vakmensen eisen nu een betere ontslagvergoeding. Ausnutria biedt nu 0,6 maandinkomen per gewerkt dienstjaar. "Dat is echt heel erg mager", reageert ook Rick Pellis, bestuurder CNV Vakmensen op het sociaal plan. "Wij hebben als vakbonden een ultimatum neergelegd bij Ausnutria waarin we dezelfde ontslagvergoeding eisen als we destijds in een vergelijkbare situatie met Friesland Campina afsloten."
De staking in Ommen is onderdeel van een grotere actie. Want op maandag legden de werknemers in Heerenveen en Leeuwarden ook al het werk neer, maar dan voor de duur van drie dagen.

Sociaal plan

Volgens Pellis is de stakingsbereidheid onder het personeel groot. "Iedereen voelt aan dat we het nu goed moeten regelen voor alle werknemers. Daarom zijn we erop gebrand om een goed en langdurig sociaal plan af te spreken voor het hele concern."
De werkgever heeft aangegeven de werknemers dankbaar te zijn voor hun jarenlange inzet, maar daar kan Ron Vos van FNV Voedingsindustrie niet veel mee. "Mooie woorden, nu nog een mooi sociaal plan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.