Nieuws

Reistijd voor bezoek aan de huisarts verschilt sterk in Overijssel: zo ver moet jij reizen

Inwoners van Overijssel wonen gemiddeld verder van de huisarts vandaan
Inwoners van Overijssel wonen gemiddeld verder van de huisarts vandaan © ANP
Inwoners van Overijssel moeten gemiddeld verder reizen voor een bezoek aan de huisarts dan veel andere Nederlanders . Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS stelt dat de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk in 2022 1,1 kilometer was. In Overijssel is dat een stukje verder, maar dat verschilt per gemeente. Ommen, Dalfsen en Dinkelland horen bij de gemeenten in Nederland waar de meeste meters gemaakt moeten worden voor een huisartsbezoek.
Het CBS heeft ook berekend hoe ver Nederlanders moeten reizen naar het ziekenhuis. De afstand tot een ziekenhuis, waarbij buitenpoliklinieken ook zijn meegeteld, is tussen 2008 en 2022 afgenomen van 5,2 naar 4,8 kilometer. In Overijssel is het juist toegenomen. De afstand in onze provincie is gemiddeld zo'n vijf kilometer, waarbij de gemeente Zwartewaterland een echte uitschieter is. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt daar op 13,5 kilometer rijden.

Huisartsen

Volgens een woordvoerder van het CBS zijn de afgelopen jaren veel huisartsenpraktijken verdwenen of samengevoegd. De nieuwe locaties liggen vaak een stukje verder. Ter vergelijking: waar de gemiddelde afstand tot een huisartsenpraktijk in 2022 uitkomt op 1,1 kilometer, was dit in 2008 nog 900 meter.
Of mensen een dokter om de hoek hebben of juist verder moeten reizen, verschilt per gemeente, ook in Overijssel. In de grote steden zijn huisartsenpraktijken over het algemeen dichter bij huis gevestigd dan in dorpen. In Enschede bijvoorbeeld, is de afstand tot de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk 900 meter, terwijl dat in Steenwijkerland 1,9 kilometer is.

Top 15

Ommen, Dalfsen en Dinkelland spannen in Overijssel de kroon en staan landelijk in de top 15 van gemeenten waar inwoners het verst moeten reizen voor een bezoek aan de huisarts. In Dalfsen en Dinkelland is dat 2,1 kilometer, in Ommen zelfs 2,3 kilometer.
Of het erg is dat zorglocaties op grotere afstand liggen dan vroeger, hangt sterk af van de persoon aan wie je dat vraagt, zegt een woordvoerder van het CBS. "Voor veel mensen met een auto is dat niet zo ver, maar dat is anders voor mensen die slecht ter been zijn. Voor die mensen kan afstand een verschil maken."

Online zorg

Mensen hoeven overigens niet altijd meer naar de huisarts of het ziekenhuis voor zorg: steeds vaker worden bepaalde delen van een behandeling online uitgevoerd, zoals een intake-gesprek of het aanvragen van herhaalrecepten. In 2022 maakte 34 procent van de Nederlanders wel eens gebruik van dergelijke online opties, twee jaar daarvoor was dat nog 26 procent.
Wil jij weten hoe ver je in jouw gemeente moet reizen voor een bezoekje aan de dichtstbijzijnde huisarts, kijk dan op onderstaande kaart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.