Nieuws

Bemiddeling 'kanaaldrama' kostte halve ton minder dan begroot, wat is er met het geld gebeurd?

Mona Keijzer, met op de achtergrond een van de verzakte woningen
Mona Keijzer, met op de achtergrond een van de verzakte woningen © ANP / beeldbewerking RTV Oost
De schaderegeling voor mensen die zijn getroffen door het drama rond het kanaal Almelo-De Haandrik moet "menselijker, makkelijker en milder". Dat concludeerde Mona Keijzer, die vorig jaar maandenlang onderzoek deed naar het 'kanaaldrama'. Voor die klus werd 300.000 euro uitgetrokken, maar wat is er met dat geld gebeurd?
Ze zaten in een impasse: de bewoners van de verzakte woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik en de provincie Overijssel, die over de schadeafhandeling gaat. Er lag weliswaar een schaderegeling, maar de afhandeling daarvan liep al langere tijd uiterst moeizaam.
"We zijn het vertrouwen in de provincie volledig kwijt", zeiden meerdere gedupeerden. Om de patstelling weer vlot te trekken, werd in april vorig jaar Mona Keijzer op initiatief van de BBB aangesteld als 'kanaalbemiddelaar'.

Aanbevelingen overgenomen

Keijzer sprak voor haar klus met veel gedupeerde bewoners en liet zich daarvoor bijstaan door het gerenommeerde adviesbureau Berenschot. Begin september kwam ze met haar conclusies, die ruimhartig werden overgenomen door de provincie.
Zo komt er een onafhankelijk aanspreekpunt, die bemiddelt tussen de bewoners en de provincie, is de sluitingsdatum voor het melden van schade verlengd en kunnen mensen met grote schade aan hun woning, zich makkelijker laten uitkopen. De extra maatregelen gaan naar schatting zo'n 13,5 tot 16 miljoen euro kosten.
De 300.000 euro die voor de klus werd uitgetrokken, is niet volledig opgegaan. Er is in totaal voor ruim 240.000 euro gefactureerd, blijkt uit documenten die RTV Oost heeft opgevraagd.
Mona Keijzer ontving zelf een bedrag van bijna 30.000 euro (exclusief btw) voor haar werkzaamheden. Hoeveel uur ze aan het 'kanaaldrama' heeft gewerkt met haar bedrijf MKRD BV, wil de provincie niet zeggen. Daarmee wordt herleidbaar wat Keijzers uurtarief is en dat is volgens de provincie "bedrijfsgevoelige informatie".
Dit is er gedeclareerd:

  • Mona Keijzer stuurde twee facturen: 7.041,80 euro en 22.400,39 euro (exclusief btw)
  • Berenschot stuurde drie facturen: 96.074,77 euro, 87.254,73 euro en 28.400,00 euro (exclusief btw)
Het gros van het geld dat de provincie beschikbaar stelde, is gegaan naar Berenschot. Het onderzoeksbureau declareerde voor ruim 211.000 euro aan facturen. Het ging daarbij om "advieswerkzaamheden en deskundige ondersteuning van bemiddelaar Keijzer". Wat het werk precies inhield, blijft eveneens om bedrijfsgevoelige redenen onduidelijk.
Keijzers 'kanaalklus' kostte 60.000 euro minder dan de provincie had begroot. Dat geld blijft in de 'provinciekas'.
Hoe zat het?
Kanaal Almelo-De Haandrik is tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd, zodat ook grotere schepen er gebruik van kunnen maken. Zo’n 400 huishoudens kampen sinds die werkzaamheden met woningschade. Een aantal huizen raakte onbewoonbaar en meerdere huizen zijn gestut. Er ligt een schaderegeling, maar de afhandeling daarvan verloopt moeizaam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.