nieuws

GroenLinks wil juridische procedure tegen NAM vanwege injectie afvalwater in Twente

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
GroenLinks Overijssel wil dat de provincie een juridische procedure opstart tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Op die manier moet worden voorkomen dat het bedrijf de injecties van afvalwater in Twente opnieuw opstart.
De partij doet daarvoor vanmiddag een voorstel in de vergadering van Provinciale Staten in Zwolle. De injectie van afvalwater ligt sinds afgelopen zomer stil. Aanleiding was een onderzoek, waaruit bleek dat de pijpleiding op meerdere plekken is aangetast, waardoor op termijn lekkages zouden kunnen ontstaan.

Afvalwaterinjectie ligt momenteel stil
Vanuit de oliewinningslocatie in het Drentse Schoonebeek werden de afgelopen jaren miljoenen liters vervuild water naar lege gasvelden in Twente gepompt. Deskundigen uitten eerder hun zorgen over het project, waarbij er kans zou zijn op aardbevingen en ernstige milieuverontreiniging.
De provinciale politiek wil eigenlijk dat het hele project gestopt wordt en heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken vorige maand gevraagd om de vergunning voor de NAM in te trekken. De kans dat dat daadwerkelijk gebeurd, lijkt niet groot.

Provincie wil eerst onderzoek afwachten

De provincie zelf wil eerst een onderzoek afwachten dat momenteel loopt naar alternatieven voor de afvalwaterinjecties. Zo zou het water misschien gezuiverd kunnen worden.
GroenLinks is bang dat, wanneer de transportleiding is gerepareerd, de waterinjecties intussen toch weer worden opgestart. Door nu een juridische procedure op te starten kan dat definitief worden voorkomen. Later vandaag moet blijken of er een politieke meerderheid is voor het voorstel van GroenLinks. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.