Nieuws

12 jaar cel geëist tegen vader die baby in Ommen zou hebben verkracht en mishandeld

Het politieonderzoek in Ommen in juni 2022
Het politieonderzoek in Ommen in juni 2022 © ProNews
Luiers vol bloed, grote blauwe plekken, een ribbreuk, hersenletsel en ernstig letsel in en rond de schaamstreek: een pasgeboren baby in Ommen is begin 2022 volgens justitie maandenlang zwaar mishandeld. De vader (32) wordt naast poging tot doodslag ook verdacht van het verkrachten van zijn dochter. Beide ouders hoorden vandaag de strafeis tegen hen. "Zonder medisch ingrijpen had het meisje het niet overleefd", aldus justitie.
Ze woonden in een vrijstaand huis aan de noordkant van Ommen. Maar in de vaak zo rustige wijk Alteveer ziet het begin juni 2022 ineens blauw van de politie en recherche. De woning is dagenlang afgeschermd met blauwe schermen, de politie plaatst er een zogeheten PD-unit en de rechercheurs doen er uitgebreid onderzoek. In de maanden daarvoor blijkt het ernstig mis te gaan in de Ommer woning.

'Heel normaal leven'

13 januari 2022. Vader S. en moeder Ten H. worden ouders van een dochter. "U hebt een heel normaal leven geleid, met een baan, familie en een sociaal netwerk", schetste de rechter vanochtend, die zich baseerde op wekenlang onderzoek naar beide ouders in het Pieter Baan Centrum. Bij de vader zijn lichte kenmerken van autisme geconstateerd. "Maar voor ons is er bij u beiden verder niks bijzonders gezien", vertelt de rechter.
Toch gaat het begin 2022 al snel mis. De pasgeboren baby wordt een maand na de geboorte voor de eerste keer opgenomen in het ziekenhuis. Ze heeft hersenletsel en een breuk in haar ribben. Een paar maanden later, eind mei 2022, is het meisje er heel slecht aan toe. Ze blijkt ernstig genitaal letsel te hebben, heeft een bloedtransfusie nodig en overleeft het ternauwernood.
In de garage van de woning in Ommen vinden rechercheurs 21 luiers, waarvan een aantal vol met bloed. Medisch specialisten stellen in het ziekenhuis vast dat het genitaal letsel van het meisje zo ernstig is, dat ze met een groot, stomp voorwerp gepenetreerd moet zijn.

Tranen bij moeder

Beide ouders ontkennen de baby zwaar mishandeld dan wel verkracht te hebben; in de rechtbank in Zwolle tonen ze zich vanochtend allebei juist slachtoffer. "Er is geen dag dat ik niet aan mijn dochter denk en me afvraag hoe dit zo heeft kunnen gebeuren", zegt vader. Bij moeder zijn er regelmatig tranen. "Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd en wat haar is overgekomen."
De ouders wijzen, net als op eerdere zittingen, naar elkaar over wat er gebeurd is met hun baby. De relatie is gestrand en de twee hebben alleen nog sporadisch contact als er deskundigen bij zijn.
U had haar moeten beschermen
officier van justitie
Volgens de officier van justitie is het zonneklaar: vader is schuldig aan het toebrengen van alle letsel en moeder heeft haar dochter in een hulpeloze toestand achtergelaten. "U had haar moeten beschermen. Alle seinen stonden op rood", zegt de officier ferm tegen de 32-jarige moeder. "Als je pasgeboren baby een luier vol bloed heeft, dan bel je 112. Maar u verschoonde de luier en legde de baby terug in bed."
De officier verheft haar stem. "Het meisje is voor het leven getekend. Ze is fysiek beschadigd en het is ondraaglijk dat maar niet duidelijk wordt wat er gebeurd is."

Strafeis tegen ouders

Justitie eist een 'forse gevangenisstraf' van twaalf jaar cel tegen vader S., met aftrek van de tijd dat hij al in de gevangenis zit. Moeder Ten H. heeft haar dochter volgens justitie in hulpeloze toestand achtergelaten. De officier eist een gevangenisstraf van twaalf maanden tegen de moeder, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ze vraagt vrijspraak voor poging tot doodslag.
De advocaat van vader S. vraagt om vrijspraak. "Er zijn aanwijzingen dat mijn cliënt het heeft gedaan, maar het is indirect bewijs en het is niet onomstotelijk", vertelt hij. In zijn verdediging wijst de raadsman ook op de rol van moeder.
Het inmiddels 2-jarige meisje woont nu bij een pleeggezin, heeft EMDR-therapie gehad en draagt een stoma. Moeder ziet haar dochter eens per twee weken. "Ik heb haar in liefde losgelaten, zodat ze daar kan groeien." Vervolgens, in tranen: "Ze doet het heel goed. Ik ben heel trots op haar."
De rechtbank doet op 20 februari uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.