Herdenkingsmonument in Oldenzaal voor weggevoerde Sinti-famillie Weiss

In de herdenkingstuin in Oldenzaal wordt zaterdag 21 november een monument onthuld ter herinnering aan de Sinti-familie Weiss die op 16 mei 1944 werd weggevoerd naar Westerbork en drie dagen later getransporteerd naar Auschwitz.Â

Initiatiefnemer voor het herdenkingsmonument is journalist Felix Nijland uit Oldenzaal. Bij een bezoek aan Westerbork in 2013 ontdekte hij dat in Oldenzaal, als enige gemeente in Overijssel, tijdens de grote landelijke razzia van 16 mei 1944 Sinti zijn opgepakt.

Zwarte bladzijde in geschiedenis Oldenzaal

Nijland kende het verhaal niet en zocht contact met stadsarchivaris Jos Oude Essink Nijhuis. In de politierapportage van die nacht ontdekten ze dat deze familie inderdaad was afgevoerd. Met documenten van het Herinneringscentrum Westerbork kreeg hij het verhaal compleet. Het was, in tegenstelling tot de deportatie van ruim 60 Joden uit Oldenzaal, een onbekende zwarte bladzijde in de stadsgeschiedenis.

Bij de onthulling van het moment zullen ook nabestaanden van de familie Weiss aanwezig zijn. Tot voor kort waren zij nooit in Oldenzaal geweest, omdat ze dat emotioneel niet aankonden. Inmiddels zijn ze een aantal keren geweest. Ze zijn ze ook nauw betrokken bij de totstandkoming van het monument.

Meer over dit onderwerp:
Sinti herdenkingsmonument Oldenzaal Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren