Nieuws

Scheidsrechter Dick (73) fluit 1700ste wedstrijd: "Altijd met een dropje"

Dick Beldman voor aanvang van zijn 1700ste wedstrijd
Dick Beldman voor aanvang van zijn 1700ste wedstrijd © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Hij begon ooit uit nood met fluiten bij de pupillen van voetbalclub Blauw Wit '66 in Holten. Het bleek een schot in de roos, want inmiddels is de 73-jarige Holtenaar Dick Beldman al 55 jaar arbiter op de amateurvelden. Het liefst zónder kaarten te trekken. "Dat geeft voldoening."
Het is een zonnige middag als Dick sportpark Westbroek in Ommen op komt wandelen. Vandaag staat het treffen tussen FC Ommen en FC Meppel in de Derde Klasse D op het programma. Op het oog een wedstrijd zoals de doorgewinterde arbiter die al decennia lang fluit. Toch is vandaag extra bijzonder. Het is de 1700ste wedstrijd met Dick Beldman als leidsman op het wedstrijdformulier.

Pupillen

In 1969 kreeg hij de fluit voor het eerst in handen. Geboren uit nood, omdat er simpelweg geen andere leidsman was om een pupillenwedstrijd in goede banen te leiden. En die kennismaking smaakt naar meer. Hij besluit als 'onbeholpen voetballer' zijn kicksen in te ruilen voor de kaarten en fluit. De rest is geschiedenis.
RTV Oost volgde Dick Beldman tijdens zijn jubileumwedstrijd:
Arbiter Dick fluit al 55 jaar en is niet snel van de kaart te krijgen: "Altijd met een dropje"

Dropjes

In de scheidsrechterskleedkamer staat een doosje drop klaar. Een van de geheime ingrediënten van Dick. "Dan krijg ik niet zo'n droge mond tijdens de wedstrijd." Hij tovert een boterhamzakje met de zwarte snoepjes uit zijn broekzak tevoorschijn. "Die heb ik altijd bij me."
Hij floot grote amateurwedstrijden. Zoals Quick Boys tegen Katwijk en Go Ahead Kampen tegen DOS Kampen. "Het liefst zonder kaarten uit te delen. Dat geeft me voldoening. Ik wil het samen met de spelers mondeling oplossen."

Fysiek inleveren

De scheidsrechter merkt aan zijn lichaam dat hij de zeventig inmiddels is gepasseerd. "De conditie holt achteruit", vertelt hij. Desondanks loopt hij elke wedstrijd nog tien tot twaalf kilometer. "En alles conditietesten haal ik ook probleemloos."
2000 wedstrijden fluiten, dat lijkt Dick onwaarschijnlijk. "Het is niet te zeggen of ik dit nog drie of vijf jaar doe. Per jaar bekijk ik hoe het gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.