Nieuws

Boekenbeurs in Deventer Bergkerk uit de as herrezen: "Dit geeft hoop voor de toekomst"

Boekenbeurs in Deventer Bergkerk na vier jaar uit de as herrezen
Boekenbeurs in Deventer Bergkerk na vier jaar uit de as herrezen © RTV Oost / Bart Kieft
"Ja, je kunt met recht stellen dat de boekenbeurs in de Bergkerk uit de as is herrezen", zegt Berry Bosgoed. Hij is één van de zes boekhandelaren (antiquaren) die Deventer rijk is en mede-organisator van Boeken in de Bergkerk. De vele honderden bezoekers tijdens de eerste boekenbeurs van het jaar in Nederland hebben hem aangenaam verrast. "We hebben vier jaar niks gedaan en het publiek dat er nu is, vindt het weer prachtig."
Boekenbeurs in Deventer Bergkerk na vier jaar uit de as herrezen
Met hernieuwde energie hebben Bosgoed en collega's het traditionele evenement aan het begin van het jaar weer van de grond gekregen. "Door corona en opstartproblemen is het er de afgelopen vier jaar niet van gekomen. Het bezoekersaantal nu is echt boven verwachting. En iedereen is enthousiast. Standhouders en publiek. Dat geeft toch weer hoop voor de toekomst."

Boekenstad Deventer

Bosgoed is inmiddels dertig jaar antiquaar in de oude Deventer binnenstad. In die periode heeft hij de boekenstad Deventer zien groeien met 'De Grootste Boekenmarkt van Europa' op de eerste zondag van augustus als jaarlijks hoogtepunt. Maar Bosgoed heeft in de afgelopen jaren het aantal antiquaren zien afnemen. "Dertig jaar terug waren er twaalf. Nu zijn het er nog zes. Dat gaat hard achteruit."
Maar de nieuwe editie van Boeken in de Bergkerk geeft hem hoop en stemt hem optimistisch. "De boekenstad Deventer floreert op deze manier ook in de maand januari. Ik denk dat dit evenement heel belangrijk is voor de boekenstad Deventer. Het is toch de eerste grote antiquarische boekenbeurs van het jaar. Je merkt dat iedereen er op zat te wachten. Handelaren en publiek. Het is een traditie die weer tot leven komt. Ja, dat geeft een heel goed gevoel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.