Nieuws

Jonah ging op zoek naar afkomst en stuitte op ontluisterend beeld van zijn opa's jeugd

Jonah Falke
Jonah Falke © RTV Oost
Als afstammeling van de arme tak van een steenrijke Duitse familie wilde schrijver Jonah Falke graag meer weten over zijn afkomst. En in die zoektocht naar zijn geschiedenis, stuitte de kunstenaar uit Ulft op allerlei familiegeheimen, waaronder een boekje van zijn opa dat eigenlijk vernietigd had moeten worden na lezing. In de documentaire 'Op zoek naar mijn sok' maakt hij kennis met de lange arm van de machtige Duitse familie Falke. 'De Falkes nemen geen enkel risico op negatieve publiciteit.'
Johan Falke is de nieuwe generatie schrijver, documentairemaker en verhalenverteller. Hij boorde zijn talent voor schrijver onverwacht aan op de AKI, de kunstacademie in Enschede, onder toeziend oog van kunsthistorica Elvira van Eijl en docent/kunstenaar Joris Geurts.
Onlangs ging op zoek naar zijn familiegeschiedenis en ontdekte dat hij van de arme tak van de steenrijke Duitse Falke-dynastie afstamt. Dat is niet zijn enige ontdekking. In "de geschiedenis van mijn sok" ontdekt Jonah dat er overal familie-geheimen zijn. Zo ontdekt hij het boekje Voltooid Verleden Tijd van zijn opa, dat eigenlijk vernietigd had moeten worden na lezing, en dat een ontluisterend beeld van zijn opa's jeugd geeft.
Dat was zo fanatiek in het begin, bijna zonder filter... 50 pagina's per dag eruit rammen. Het was als een soort verliefdheid, een bron die je aanboort, omdat het klopte...
Jonah Falke
Ongeveer tegelijkertijd krijgt Jonah van zijn oudtante het dringende verzoek om de familienaam voort te zetten. "Je hebt een opdracht in je leven jongen", zegt ze hem. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid van de schrijver. "Want wat geef je dan door?" Jonah Falke gaat op zoek. Naar 'de geschiedenis van mijn sok'. Jonah zelf is niet gevoelig voor druk om verhalen onder het tapijt te schuiven en schrijft op wat gezegd moet worden.
In deze documentaire gaat hij naar het Duitse Schmallenberg. Het Falke-dorp in de Eifel. Thomas Rap uitgever Jasper Henderson gaat mee. In Amsterdam is er koffie en appelcake bij Elvira van Eijl, de Enschedese kunsthistorica. Zij speelde een cruciale rol en gaf ruimte aan zijn schrijverstalent op de AKI kunstacademie in Enschede. Haar herinneringen aan zijn eerste boek Bontebrug, naar het gelijknamige dorp, zijn hilarisch.
Johan Falke is schrijver, documentairemaker en verhalenverteller. Hij ging op zoek naar zijn familiegeschiedenis "de geschiedenis van mijn sok" heet zijn nieuwe boek.
Uiteindelijk maakt Jonah kennis met de lange arm van de machtige Duitse familie Falke. De Falkes nemen geen enkel risico op negatieve publiciteit.
Jonah debuteerde in 2016 met zijn klassieke coming of age-roman Bontebrug, naar het gelijknamige Achterhoekse dorp. Het gaat over een jonge kunstenaar die moet kiezen tussen het platteland en de stad… Daarna volgt er gestaag meer: eerst de roman De Mooiste vrouw van de Wereld, allerlei columns en andere reportageseries waarvan de reportageserie Van Armoede voor Vrij Nederland al snel in boekvorm wordt uitgegeven. Na de Geschiedenis van mijn Sok, maakte hij met documentairemaker Ruut van der Beele een documentaire over Katja Tolstoj en verdiept hij zich nu in de wereld van de gelovigen in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.