Nieuws

Tweede Kamer wil definitief geen commerciële vluchten Lelystad Airport

Lelystad Airport
Lelystad Airport © RTV Oost
De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport definitief niet in gebruik wordt genomen voor commercieel vliegverkeer. Een oproep daartoe van onder meer de Partij voor de Dieren kreeg steun van andere linkse partijen, maar ook van NSC, CDA en BBB.
Jarenlang - in 2018 zou het vliegveld al open moeten gaan - werd geprobeerd een vergunning te krijgen voor het vliegveld, maar dat strandde keer op keer. Dat het vliegveld nu dicht blijft voor commerciële vluchten, is niet helemaal verrassend. Op basis van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen bleek al dat er weinig draagkracht was voor openstelling.
Lelystad Airport werd jaren geleden aangewezen als achtervang voor Schiphol. Vakantievluchten zouden op termijn moeten uitwijken naar de luchthaven in de Flevopolder, die daarvoor een forse en kostbare verbouwing onderging. Deze ingreep moest Schiphol in de gelegenheid stellen zich te concentreren op zijn rol als internationaal luchtvaartknooppunt. Sindsdien is het maatschappelijke en politieke draagvlak voor groei van de luchtvaartsector flink afgenomen.
Omwonenden en milieuorganisaties maakten bezwaar en probeerden de uitbreiding en de opening met juridische procedures te dwarsbomen. Ze vrezen geluidsoverlast voor bewoners en schade voor de natuur. Later kwam daar de stikstofproblematiek bij. In de aangenomen motie van Kamerlid Christine Teunissen (PvdD) wijst de Kamer op de schade die de luchtvaart toebrengt aan het klimaat, de volksgezondheid en de natuur. Zij verzoekt het demissionaire kabinet met alternatieve plannen te komen voor investeringen in de regio.

Laagvliegroute

HoogOverijssel zet zich al jaren in tegen de opening van het vliegveld voor commerciële vluchten. Vooral vanwege de laagvliegroutes over onder meer een gedeelte van Overijssel. Zo zouden vliegtuigen tussen Lemelerveld en Zwolle veel lager vliegen.
Lees meer over Lelystad Airport en HoogOverijssel in dit dossier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.