Nieuws

Actiegroep HoogOverijssel opgelucht na nieuws over Lelystad Airport

De verkeerstoren van Lelystad Airport
De verkeerstoren van Lelystad Airport © ANP / Ramon van Flymen
Het nieuws dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport niet meer opengaat, leidt tot blijdschap bij actiegroep HoogOverijssel. "Het is fijn dat iemand eens een punt zet achter dit dossier nadat al langere tijd duidelijk was dat dit niet de route was die we moesten inslaan", zegt voorzitter Jan Rooijakkers. Andere betrokken zijn juist teleurgesteld.
De opening van het vliegveld hield ook Overijssel bezig omdat de aanvliegroutes laag over onze provincie zouden lopen. Bewoners vreesden geluidsoverlast en milieuschade en procedeerden jarenlang tegen de opening van het vliegveld.
Gisteren stemde een Kamermeerderheid voor een motie van de Partij voor de Dieren, die het kabinet oproept om een streep te zetten door burgerluchtvaart op Lelystad Airport. PvdD-Kamerlid Teunissen, initiatiefnemer van de motie, sprak van een geweldige stap vooruit voor klimaat en volksgezondheid.
Red de Veluwe spreekt van "hartstikke mooi nieuws", maar wil ook afwachten wat het nieuwe kabinet met de motie gaat doen.

'Zwarte dag'

Van de vier formerende partijen zijn er twee wel voor de opening van het vliegveld: PVV en VVD. Die partijen zitten ook in het provinciebestuur van Flevoland.
PVV-Kamerlid en Statenlid in Flevoland Willem Boutkan spreekt bij Omroep Flevoland van een zwarte dag en een "kortzichtige motie" die inspanningen van veel mensen "de nek omdraait". Kamerleden van NSC en BBB, de partijen die met PVV en VVD praten over een nieuw kabinet, hebben juist voor de motie gestemd.
Directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR vindt het besluit van de Kamer "onverstandig". "De reiziger is hier niet bij gebaat", zegt hij tegen de NOS. Ook Transavia en Schiphol, de eigenaar van Lelystad Airport, reageren in die lijn. Opening had de kans geboden om nachtvluchten van Schiphol te verplaatsen naar overdag op Lelystad Airport, zegt de Amsterdamse luchthaven.

2018 open

Jarenlang - in 2018 zou het vliegveld al open moeten gaan - werd geprobeerd een vergunning te krijgen voor het vliegveld, maar dat strandde keer op keer. Dat het vliegveld nu dicht blijft voor commerciële vluchten is niet helemaal verrassend. Op basis van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen bleek al dat er weinig draagkracht was voor openstelling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.