Nieuws

Amsterdamse filmstudenten maken hun afstudeerfilm in Twente en dit is waarom

Hoofdrolspelers Bart Klever en Emma Zegeren tijdens een eerdere testdag
Hoofdrolspelers Bart Klever en Emma Zegeren tijdens een eerdere testdag © Robbin van Mechelen
Je kunt de filmmaker wel uit Twente halen, maar Twente niet uit de filmmaker. Robbin van Mechelen uit Enschede en Ronald Zuidinga uit Oldenzaal vertrokken naar Amsterdam voor een studie aan de Filmacademie. Nu het tijd wordt om af te studeren, keren ze terug naar hun roots. Terug naar Twente. Hun afstudeerfilm wordt gedraaid in onder meer Ootmarsum, Tubbergen, Oldenzaal en Borne.
"En, actie!" Wie dezer dagen in Wierden, Enschede of Weerselo komt, zou zomaar op een filmcrew van 30 tot 35 man kunnen stuiten. Een complete crew komt over vanuit Amsterdam. Om het verhaal te vertellen van opa Herman, die weet dat hij niet zo lang meer te leven heeft. Maar kleindochter Yula wil helemaal niet dat haar opa dood gaat. Om haar een beetje voor te bereiden op het naderende afscheid besluit opa alvast samen met Yula te gaan oefenen. Zodat zij wat beter weet wat er op haar af komt.

Twents

En dat alles in een Twents decor met Twentse gebruiken, maar zonder dat er dialect gesproken wordt. Een bewuste keus. "Je hoort het af en toe zeker nog wel", legt Zuidinga uit. "Als we in film doen alsof we in Twente in alles in dialect praten, voelt dat niet realistisch." Wat niet wil zeggen dat er helemaal geen Twents gesproken wordt. "Soms wordt er een Twents spreekwoord ingegooid. Dat soort dingen willen we wel. We willen laten zien hoe het echt in Twente is zonder het uit te vergroten."
Hoofdrolspelers Bart Klever en Emma Zegeren tijdens een testdag.
Hoofdrolspelers Bart Klever en Emma Zegeren tijdens een testdag. © Robbin van Mechelen
Zuidinga is regisseur van de film, Van Mechelen produceert. Na een paar jaar Amsterdam blijft Twente trekken aan de twee. Zuidinga kan dat het beste verklaren aan de hand van een gedicht van Willem Wilmink. "Hij zei in dat gedicht: 'Ik werd pas echt een Tukker toen ik naar Amsterdam verhuisde'." Zuidinga voelt dat ook zo. "Als je in Amsterdam gaat wonen, weet je pas wat je mist. Ik ben bewust naar Amsterdam vertrokken, want daar is de filmindustrie. Maar ik voel wel liefde voor de plek waar ik vandaan kom. Niet om er de rest van mijn leven te gaan wonen, maar ik vind het wel een hele mooie plek."

De Beentjes

De film De Beentjes van Sint Hildegard was één van de grootste bioscoop hits van 2020 in Nederland. En dat succes had nog een stuk groter kunnen zijn als corona niet was uitgebroken en de bioscopen gesloten werden. In die film werd overigens wel (bijna) alleen maar dialect gesproken. Wat 'De Beentjes' onmiskenbaar liet zien was dat een film die heel erg gericht is op één regio wel degelijk landelijk kan aanslaan.
De keuze om hun film in Twente te draaien was een bewuste van de studenten . "Het is een verhaal dat zich echt in Twente moet afspelen", zegt Zuidinga. Van Mechelen vult aan: "Het kost extra geld om een hele crew naar Twente te halen, dus daar hebben we zeker een bewuste keuze in gemaakt", aldus Van Mechelen. "Het moet zich echt nestelen in Twente en we hebben ervoor gekozen om daar veel geld in te stoppen."
Ook voor Van Mechelen betekent het een terugkeer naar 'oale groond'. "Ik heb het er wel eens met vriendinnen over dat we automatisch naar mensen trekken die ook uit Twente komen. Toch die nuchterheid, het geven om elkaar."
"Ik ken mijn buren in Amsterdam niet eens", vult Zuidinga aan. "Terwijl ik bij mijn ouders nog steeds heel goed weet wie de buren zijn."

Inspiratie

Het idee voor de film haalde Zuidinga uit zijn eigen belevingswereld. "Ik heb ooit een documentaire gemaakt met mijn oma toen zij wist dat ze dood ging." Iets waar zijn oma uit zichzelf niet snel over sprak. "Ik stelde haar toen allemaal vragen voor de documentaire en toen bleek dat zij de hele begrafenis al aan het plannen was. Dat het een soort van feestje was, ze had al muziek uitgezocht en allerlei mensen uitgenodigd. Het was iets waar ze zich op verheugde. Giechelend zei ze toen dat ze het jammer vond dat ze er zelf niet bij kon zijn. Zij praatte er zo luchtig over waardoor het voor mij makkelijker werd."
Opa Herman is ook vrij nonchalant over zijn naderende dood. Hij heeft een hartinfarct overleefd, maar weet dat desondanks het einde niet lang op zich zal laten wachten. Maar kleindochter Yula heeft er wel flink moeite mee. "Dan gaan ze samen oefenen en neemt hij zijn kleindochter bijvoorbeeld mee naar een begrafenis om te laten zien hoe het moet en dan gaan ze afscheidsspeech ook al samen oefenen." Heel verdrietig wordt het zeker niet. "Het is een drama comedy, ik zie echt de luchtigheid er wel van in. Maar het is natuurlijk wel een zwaar thema., er zitten ook scènes in die wat meer grappig zijn."

Casting

Kleindochter Yula wordt gespeeld door de 9-jarige Emma Zegeren uit Enschede. Zij was in één keer gevonden. "We hebben een casting opgezet in Twente en daar kwamen heel veel meisjes uit de streek op af. Emma speelt bij de Theatermakerij in Enschede en heeft ondanks haar jonge leeftijd ook al best wat ervaring als actrice." Ze heeft wat theaterdingetjes gedaan, maar nog nooit voor televisie.
De zoektocht naar opa Herman verliep wat moeizamer. "We hebben echt in Twente gezocht maar konden niet iemand vinden die we echt vonden passen bij de rol. We hebben uiteindelijk gekozen voor Bart Klever uit Arnhem. We dachten van te voren: 'dat moet vast lukken'", vertelt Van Mechelen. "Maar dat valt dan toch wel tegen om een Twentse acteur te vinden die ook nog eens beschikbaar is, natuurlijk. We moesten dus uitwijken."
Regisseur Ronald Zuidinga op de set
Regisseur Ronald Zuidinga op de set © Robbin van Mechelen
De film gaat in de zomer in première tijdens het Keep an Eye Filmfestival. "Op een megascherm", grinnikt van Mechelen. "Daar komt iedereen binnen de filmwereld die geïnteresseerd zijn in de nieuwe lichting naar kijken. Daarnaast wordt de film ook nog uitgezonden op tv bij de EO. "

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.