Nieuws

Opnieuw meer kankerdiagnoses in Overijssel, huidkanker meest voorkomend

Een PET CT-scan op de afdeling oncologie
Een PET CT-scan op de afdeling oncologie © ANP
Het aantal mensen dat een kankerdiagnose kreeg is vorig jaar opnieuw toegenomen. Dat is zoals verwacht, zegt Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). In Overijssel zijn vorig jaar 8682 kankerdiagnoses gedaan, waarbij huidkanker de meest voorkomende soort is.
"We voorzagen al dat huidkanker het meeste voorkwam", zegt Visser. In totaal kregen 1652 mensen in Overijssel die diagnose. "Dat is al jarenlang de soort die het meest voorkomt, en de verwachting is dat dat de komende tien jaar blijft stijgen."
De bevolking groeit en Nederland vergrijst, waarmee het volgens het IKNL logisch is dat steeds meer mensen kanker krijgen. Een risicovollere of ongezondere levensstijl lijkt niet de oorzaak van die toename, zegt Visser. "De kans om kanker te krijgen is ongeveer stabiel. De kans om sommige vormen te krijgen neemt wat toe, anderen dalen wat, dat weegt tegen elkaar op."

Goed nieuws

Een hoopvol cijfer is dat kanker steeds vaker in een vroeg stadium wordt ontdekt, waardoor het een stuk beter te behandelen is. "Dan volstaat een beperkte behandeling, vaak is dat een operatie. Daarmee zijn veel patiënten genezen. In een later stadium is het vaak niet meer mogelijk."
Ondanks vergrijzing en bevolkingsgroei is het mogelijk om de stijgende lijn te keren. "Vooral door leefgewoontes aan te passen. Te veel mensen roken, dat blijft één van de hoofdoorzaken van kanker. Maar we kunnen ook meer bewegen en gezonder gaan eten. Als we dat morgen veranderen, zie je dat over tien jaar terug in de cijfers. Op korte termijn is het lastig om te veranderen."
Een compleet overzicht van de cijfers vind je hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.