Wethouders Van Marle en Bruggink van gemeente Almelo treden terug

De Almelose wethouders Claudio Bruggink (D66) en Jan van Marle (CDA) treden terug als wethouder. Dat heeft de gemeente Almelo zojuist bekendgemaakt. Aanleiding is de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag, waarin de begroting werd behandeld.Â

Dat werd een zeer bewogen vergadering, waarin collegepartij D66 uiteindelijk niet voor de begroting stemde. Fractievoorzitter Gerritsen zegde in een stemverklaring het vertrouwen op in het college. Dat Bruggink de eer aan zichzelf zou houden, lag toen in al in de lijn der verwachting. 

Cruciale omissie

Wethouder Van Marle kreeg in diezelfde vergadering een storm van kritiek te verwerken omdat onder zijn verantwoordelijkheid was vergeten een belangrijke brief rechtstreeks naar de gemeenteraad te sturen. In die brief werd voorgesteld een eerder raadsbesluit te versoepelen om de begroting op korte termijn gunstiger te krijgen. Het aflossen van de schulden zou daardoor langer duren, terwijl de raad juist wilde dat er sneller zou worden afgelost. Die brief was wel gepubliceerd en daardoor openbaar, maar raadsleden krijgen die stukken toegestuurd. Dat was met de brief niet gebeurd waardoor de raad niet op de hoogte was van het bestaan van de brief. 

Wethouder Van Marle noemde die fout in de vergadering al een 'cruciale omissie'. De fractie Lokaal Almelo Samen (LAS) diende in de vergadering een motie van afkeuring in tegen het gemeentebestuur. Die motie werd niet in stemming gebracht, omdat kort daarvoor D66 het vertrouwen in het college opzegde. LAS wilde eerst afwachten welke gevolgen dat zou hebben.

Toelichting

Volgens een woordvoerder van de gemeente Almelo zullen de wethouders dinsdag, voorafgaande aan de raadsvergadering, hun besluit toelichten. Dat vinden ze belangrijk, omdat ze door de raad zijn benoemd. Hun beweegredenen willen ze dan ook te midden van de raad toelichten. 

In een eerste reactie zegt het college van burgemeester en wethouders het besluit van de beide wethouders te betreuren, maar wel te respecteren. Welke gevolgen het terugtreden van beide wethouders heeft voor de coalitie is nog niet duidelijk. 

Deel dit artikel:

Reageren