CDA Almelo benadert bemiddelaar om te praten over toekomst van college

Het CDA in Almelo heeft een bemiddelaar benaderd om met alle partijen in de gemeenteraad te praten over hoe het verder moet in de Almelose politiek. Aanleiding is het terugtreden van CDA-wethouder Van Marle en D66-wethouder Bruggink, eerder vanavond. Het CDA zegt in een verklaring het besluit van Van Marle te betreuren.Â

'Het feit dat twee wethouders zich om verschillende redenen genoodzaakt zien hun functie neer te leggen, heeft negatieve gevolgen voor de bestuurbaarheid van Almelo', stelt het CDA in een verklaring.

Rob Franken

Daarom heeft de partij Rob Franken benaderd om met de partijen in Almelo in gesprek te gaan over de ontstane situatie. Volgens het CDA heeft Franken zijn sporen verdiend in het managen van processen, onder andere als voorzitter van het College van Bestuur van ROC van Twente en voorzitter van de Raad van Bestuur van ROC West-Brabant. Het CDA beraadt zich intussen op hoe het nu verder moet met de coalitie en het college. 

Vertrouwen opgezegd

Vanavond werd bekend dat zowel CDA-wethouder Jan van Marle als D66-wethouder Bruggink onafhankelijk van elkaar hebben besloten terug te treden als wethouder. Bruggink doet dat omdat zijn partij D66 bij de behandeling van de begroting, afgelopen dinsdag, het vertrouwen opzegde in het college door tegen de begroting te stemmen. 

Jan van Marle ziet zich genoodzaakt om terug te treden omdat een brief met belangrijke informatie voor de raad niet rechtstreeks naar de raad is gestuurd, maar enkel openbaar is gepubliceerd. Omdat de brief niet bij de toegezonden stukken zat, waren de raadsleden niet op de hoogte van de informatie in de brief. De fout die onder verantwoordelijkheid van wethouder Van Marle was gemaakt, werd de bestuurder zwaar aangerekend. Fractie Lokaal Almelo Samen (LAS) diende een motie van afkeuring in tegen de wethouder. 

Meer over dit onderwerp:
Almelo bestuurscrisis Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren