Politiek Almelo betreurt vertrek wethouders Van Marle en Bruggink

Het besluit van wethouders Jan van Marle (CDA) en Claudio Bruggink (D66) om terug te treden als wethouder wordt in de Almelose politiek betreurd. Dat blijkt uit de eerste reacties.Â

De PvdA laat in een verklaring op haar site weten dat de partij met beide wethouders goed samengewerkt heeft in de afgelopen periode. De partij betreurt hun vertrek en respecteert het besluit van de bestuurders.

Volgens de PvdA heeft Almelo nu een demissionair college. Wat er op neer komt dat er nieuwe onderhandelingen volgen. 'Wij staan altijd open voor gesprekken hierover. Het belang van Almelo staat hierbij voorop', stelt de partij in haar verklaring. 

'Persoonlijk debacle'
VVD-fractievoorzitter Jemy Pauwels moemt het aftreden van beide wethouders 'treurig en een persoonlijk debacle'. Volgens Pauwels was de positie van wethouder Van Marle sinds dinsdag onhoudbaar geworden toen aan het licht kwam dat belangrijke informatie de raad niet was toegestuurd. Dat had wel moeten gebeuren. Die informatie is niet achterhouden, maar alleen gepubliceerd door de gemeente. De raad krijgt die stukken normaal gesproken ook toegestuurd. Omdat dit met de betreffende brief niet was gebeurd, was de raad niet op de hoogte van belangrijke informatie.

Ook de positie van Bruggink werd wat Pauwels betreft onhoudbaar op het moment dat collegepartij D66 het vertrouwen opzegde in het college en tegen de begroting stemde. 'Aan die begroting had hij als wethouder ook meegewerkt.'

Procesbegeleider
Pauwels vindt het logisch dat het CDA als grootste partij in de raad inmiddels al een informateur heeft benaderd, die gaat verkennen hoe de vlag er bij staat bij de verschillende partijen in de Almelose gemeenteraad. Nog zittend wethouder Irene ten Seldam van het CDA spreekt liever over een 'procesbegeleider.' Feit is dat deze procesbegeleider met alle partijen in gesprek gaat, met als doel de vorming van het college dat wel het vertrouwen heeft van de volledige gemeenteraad. 

D66 fractievoorzitter Fred Gerritsen is niet voor commentaar bereikbaar. In een verklaring op de site van zijn partij stelt hij dat het vertrouwen in wethouder Claudio Bruggink absoluut niet is opgezegd.

'Pal achter wethouder'
'De fractie staat pal achter haar wethouder en hetgeen hij tot nu toe heeft bereikt. Wel is het de fractie de afgelopen periode duidelijk geworden dat D66 met de huidige coalitiepartners niet de ruimte kreeg om punten die zij van wezenlijk belang acht te realiseren', aldus Fred Gerritsen in een verklaring op de site. 

Meer over dit onderwerp:
Almelo bestuurscrisis Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren