Nieuws

Brand Vroomshoop: 500 tuinen vervuild met asbest, school blijft morgen dicht

De brand links en auto's die vandaag worden schoongespoten
De brand links en auto's die vandaag worden schoongespoten © beeldbewerking RTV Oost
In de tuinen van 500 huishoudens in Vroomshoop is asbest terechtgekomen na de grote brand van afgelopen nacht. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het asbest verwijderen, maar de verwachting is dat dit nog weken gaat duren. De Oranjeschool in het dorp blijft morgen dicht. Omwonenden worden verzocht om voorlopig niets uit hun moestuinen te eten en speeltuinen in de buurt worden voorlopig afgesloten.
Een grote, uitslaande brand legde vannacht een industriepand aan de Havenstraat in Vroomshoop volledig in de as. Al tijdens de bluswerkzaamheden werd vermoed dat er bij de brand asbest was vrijgekomen. Uit nader onderzoek blijkt dat dat ook het geval is. "Er is een behoorlijke hoeveelheid asbest vrijgekomen", zegt burgemeester Hans Broekhuizen van de gemeente Twenterand, tegen RTV Oost.

500 adressen

Ruim 500 adressen, zowel bedrijven als huishoudens, die ten oosten van het verwoeste bedrijf liggen, zijn getroffen door de gevolgen van de brand. "De verwachting is dat het enkele weken gaat duren voordat we er alle asbest weg hebben", zegt Broekhuizen.
Een gespecialiseerd bedrijf gaat huis voor huis langs om alle asbest te verwijderen. "Van dakgoot tot tuin en de daken", zegt de burgemeester. Hij roept inwoners op om het asbest vooral niet zelf op te ruimen. "Asbest is ongevaarlijk, zolang je er niet zelf aan gaat zitten."
Voorlopig geen treinverkeer
Doordat er zoveel asbest is neergedaald, kunnen er voorlopig ook geen treinen rijden tussen Mariënberg en Almelo. Arriva zet stopbussen in. De verwachting is dat het treinverkeer tot zeker aankomende vrijdag, 9 februari, gestremd is. De dienstregeling van het vervangende busvervoer staat op de website van Arriva. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 45 minuten.
Ook wordt inwoners verzocht voorlopig niets uit hun moestuinen te eten en worden speeltuinen in de buurt afgezet. De Oranjeschool, die in het getroffen gebied ligt, blijft in elk geval morgen dicht. "Misschien nog langer, maar dat zijn we nog aan het overleggen met de school", zegt Broekhuizen.

Groot gebied afgezet

Een gebied van honderden meters rondom het verwoeste pand is vandaag afgezet. Ook rijden er tot en met aankomende vrijdag geen treinen van een naar Vroomshoop. Omwonenden wordt gevraagd om hun auto's te wassen in speciaal daarvoor ingerichte wasplekken, zodat er geen asbest meer op hun voertuigen zit.
De auto's worden schoongespoten door mensen in beschermende kleding:
Auto's met asbest worden schoongespoten in Vroomshoop
Bij de gemeente zijn zo'n 25 tot 30 telefoontjes van inwoners binnengekomen. "Daar zat wel een aantal ongeruste reacties bij", zegt Broekhuizen. "We proberen de inwoners zo goed mogelijk te informeren. Alle getroffen huishoudens krijgen vandaag ook een brief in de bus met meer informatie."
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.