Betaald voetbal

PEC Zwolle kan naar boven kijken na knappe zege bij Sparta

PEC Zwolle won zondag met 0-2 bij Sparta Rotterdam dankzij goals van Thomas Lam en Davy van den Berg
PEC Zwolle won zondag met 0-2 bij Sparta Rotterdam dankzij goals van Thomas Lam en Davy van den Berg © ANP
Langzaam maar zeker klimt PEC Zwolle richting de bovenste regionen van de Eredivisie. Op bezoek bij Sparta Rotterdam boekte het elftal van trainer Johnny Jansen een knappe zege. Het levendige toetje van speelronde twintig werd een driepunter voor de Zwollenaren: 0-2.
Wie had gezegd dat PEC na twintig speelronden stevig in de middenmoot had gestaan, zou waarschijnlijk voor gek zijn verklaard. Maar met de volle buit op Het Kasteel - de eerste zege op een ploeg uit het linkerrijtje - klimt PEC zowaar naar de achtste plek.
Het passeert op de ranglijst zelfs Sparta, dat inmiddels toch wordt gezien als een vaste klant in de vaderlandse subtop. Petje af voor de promovendus, die het gat met nummer zestien RKC Waalwijk heeft vergroot naar maar liefst elf punten. De play-offs om Europees voetbal lijken dichter bij dan het gevreesde degradatiemoeras.

IJzersterke Schendelaar

Een ijzersterk optreden van doelman Jasper Schendelaar en doelpunten van Thomas Lam en de jarige Davy van den Berg stonden aan de basis van de overwinning. Smetje op de middag was het uitvallen van captain Bram van Polen, die er echter wel vanuit gaat dat de IJsselderby van volgende week tegen Go Ahead Eagles niet in gevaar komt.
Maar als de beste man op het veld je keeper is, dan weet je dat het geen gemakkelijke middag was. Want dat PEC met een voorsprong op zak aan de thee kon was tegen de verhoudingen in. Onder aanvoering van de Japanse vleugelflitsers Mito en Saito reeg de thuisploeg de kansen aaneen. Het was echter aan Schendelaar te danken dat een Rotterdamse treffer in de eerste helft uitbleef. De Zwolse sluitpost verrichtte puik keeperswerk op pogingen van onder meer Bakari en Mito.
Thomas Lam zette PEC halverwege het eerste bedrijf op fraaie wijze op voorsprong bij Sparta
Thomas Lam zette PEC halverwege het eerste bedrijf op fraaie wijze op voorsprong bij Sparta © ANP

Niet klagen

Op de momenten dat Schendelaar geklopt leek kreeg hij hulp van het aluminium of een ploeggenoot. Zo keerden Nick Fichtinger en Bram van Polen het leer ternauwernood voor de lijn en eindigde een kopbal van Sparta-verdediger Eerdhuijzen op de paal na een hoekschop.
Diezelfde Eerdhuijzen mocht niet klagen dat hij nog op het veld stond. Er zijn arbiters dan wel videoscheidsrechters die voor zijn stevige tackle van achteren op Odysseus Velanas de rode prent trekken. Jeroen Manschot deed het af met geel.

Fraaie treffer Lam

PEC werd eigenlijk maar één keer echt gevaarlijk, maar op dat moment was het wel direct raak. De treffer was er eentje om in te lijsten. Thomas Lam zette een aanval zelf op, liep door en werd met een subtiel wippertje op maat bediend door de jarige Davy van den Berg, die zijn cadeautje uitgepakt zag worden door Lam. Een knappe kopbal eindigde via de onderkant van de lat in het netje: 0-1.
In het tweede bedrijf was PEC een stuk dreigender. Met nieuweling Kaj de Rooij binnen de lijnen (Silvester van der Water en Filip Krastev bleven op de bank) voor de geblesseerd uitgevallen aanvoerder Van Polen waren er goede mogelijkheden voor Eliano Reijnders. Ook de kersverse aanwinst zelf was dicht bij een doelpunt, maar De Rooij werd verkeerd in stelling gebracht door Velanas.

Fijne verjaardag

Aan de andere kant bleef Schendelaar een heuse sta-in-de-weg voor Sparta. Op de vreemdst mogelijke manieren ranselde hij ballen uit het doel, alsof er een magneet in zijn lijf verbleef.
PEC ging een stuk effectiever met de kansen om. Namli speelde zichzelf goed vrij aan de rechterkant en vond vervolgens Van den Berg. De jarige job raakte eerste nog de paal, maar met een niet te missen rebound maakte hij de voor hem bijzondere dag nóg net iets specialer: 0-2.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.