Nieuws

Sterspeler Furkan overleed jaar geleden bij aardbeving: Turkse Kracht Deventer krabbelt weer op

Bestuurslid Yenal Izci van Turkse Kracht bij het nummer 6 shirt van de omgekomen Furkan
Bestuurslid Yenal Izci van Turkse Kracht bij het nummer 6 shirt van de omgekomen Furkan © RTV Oost / Bart Kieft
Precies een jaar na de aardbeving met bijna 50.000 slachtoffers in Turkije en Syrië is ook in Overijssel het gemis nog groot. Bijvoorbeeld bij Turkse Kracht in Deventer, waar de dood van sterspeler Furkan zich nog wekelijks laat voelen. Door rouw en verdriet degradeerde de club, maar nu krabbelt de amateurclub weer langzaam overeind. Met de bij de ramp overleden Furkan in gedachten wordt komende zaterdag een herdenkingswedstrijd gehouden.
"Hij was één van onze belangrijkste voetballers, maar ook een vriend van heel veel leden en spelers", zegt bestuurslid Yenal Izci van Turkse Kracht. Izci doet zijn verhaal in de kantine van de club op sportpark Rielerenk. Op de achtergrond een wand met ingelijste foto's die allemaal naar de omgekomen Furkan verwijzen. Onder meer zijn shirt met nummer zes en een topscorerslijst met Furkans naam bovenaan. "Het is onze manier om hem te eren en niet te vergeten", aldus Izci.

Mokerslag

De dood van Furkan een jaar geleden was een mokerslag. De nummer zes van het eerste elftal van Turkse Kracht was op bezoek in Zuid-Turkije toen het onheil bezit nam van het gebied. Bijna 50.000 mensen kwamen door de aardbeving om het leven. Voetbal werd niet meer belangrijk voor de Deventer derdeklasser.
Turkse Kracht Deventer een jaar na aardbeving Turkije: "We zullen Furkan nooit vergeten"
Yenal Izci zegt: "Wij als bestuur gaven aan dat het prima was als de selectie niet meer wilde voetballen. De insteek van het eerste team was: wij willen door voor Furkan. Maar de emotie en rouw was bij iedereen te heftig. De inzet was goed, maar tot voetballen kwamen we niet meer. We zijn gedegradeerd, maar dat was niet belangrijk meer."

Herdenkingswedstrijd

Inmiddels is het team vernieuwd, zijn er jonge jongens bij gekomen en heeft Turkse Kracht een nieuwe start gemaakt in de vierde klasse. Met onder meer Burak, de broer van Furkan in de gelederen. Maar Furkan zelf wordt niet vergeten. Allerminst. En daarom wordt er komende zaterdag een herdenkingswedstrijd gehouden tussen het eerste team en spelers met wie Furkan eerder bij clubs als Sallandia en Koninklijke UD heeft gevoetbald.
Eerbetoon voor Furkan vorig jaar na zijn overlijden
Eerbetoon voor Furkan vorig jaar na zijn overlijden © RTV Oost
"Het leefde heel erg in de selectie en als bestuur willen we dit graag organiseren", zegt Yenal Izci. "Het is eigenlijk puur een wedstrijd om er bij stil te staan dat Furkan in ons hart zit, dat we hem nooit gaan vergeten. Hij was een gouden kerel, niet zomaar een speler. En de manier waarop hij om het leven is gekomen is afschuwelijk. Precies dat maakt dat je af en toe met iedereen bij elkaar moet komen om je leed ook samen te delen."
De herdenkingswedstrijd ter ere van Furkan Kazci is komende zaterdag 10 februari op het terrein van Turkse Kracht op sportpark Rielerenk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.