Nieuws

Verplichte autospoelbeurt na bezoek aan asbestgebied Vroomshoop: "Auto was helemaal wit"

Het getroffen gebied is afgezet met hekken en linten
Het getroffen gebied is afgezet met hekken en linten © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Bang voor de gevolgen van asbestvervuiling? Dat zijn ze in Vroomshoop niet. Ondanks dat afgelopen weekend in het gebied ten oosten van de grote industriebrand vijfhonderd adressen zijn vervuild. "We zijn in goede handen."
Een vrouw loopt met haar hond het afgezette gebied uit. Wat ze van alle maatregelen vindt? "Eerlijk gezegd één grote poppenkast", vertelt ze. En die mening onderbouwt ze. "Er zijn hier twee autowasplekken. Als je aan deze kant het afgezette gebied verlaat, moet je er helemaal omheen rijden om je auto te laten afspuiten. Als er asbest op je auto ligt, waait dat er volgens mij onderweg naar de spoelplek al af."
Het gebied ten oosten van het uitgebrande pand aan de Havenstraat is volledig afgezet. Bij de in- en uitgangen staan gemeentemedewerkers bij de wegversperring. Wie het gebied in wil, moet daar een goede reden voor hebben. Want de gemeente vermoedt dat vijfhonderd adressen binnen de afzetting zijn vervuild. Daarom is de school dicht en zijn speeltuinen afgesloten.
Zo ziet Vroomshoop er twee dagen na de brand uit:
Opruimen asbestvervuiling in Vroomshoop gestart: "Denk dat het wel meevalt"

Asbest wegspoelen

Op twee plekken aan de rand van het gebied zijn wasplaatsen gemaakt. Gehuld in een geel pak spuit een saneringsmedewerker de voorbijkomende auto's schoon. Dat schoonspuiten is niet voor de bühne, verzekert de met een brandslag gewapende medewerker. Hij nam deze ochtend zo'n 25 auto's onder handen. "Je ziet de asbestdeeltjes echt zitten. Er is best veel verontreiniging."
Het verontreinigde spoelwater lijkt regelrecht het riool in te stromen, iets wat tot verbazing leidt bij passanten. De gemeente legt uit dat er filtersystemen bij de wasplaatsen zijn geplaatst. Deze halen de meeste deeltjes eruit, het overige deel komt voor rekening van het waterzuiveringsbedrijf.

Daken vervangen

Een ouder stel passeert per auto de afzetting. Ze begrijpen de voorzorgsmaatregelen, vinden het zelfs goed. "Maar het is vervelend dat in dit gebied wederom asbest is vrijgekomen bij een brand", stelt de man. Volgens hem is het kwalijk dat er nog asbest in panden mag zitten. "Inwoners moeten de schuurdaken met asbest vervangen, maar de bedrijven laten het gewoon zitten."
Het verplicht laten schoonspuiten van je auto heeft zo zijn voordelen. "Dan blijft 'ie mooi schoon", grapt een bewoner van wie de auto net is afgespoeld. "In mijn tuin liggen wat asbestdeeltjes. Vanwege mijn hond is dat oppassen geblazen." De man geeft toe wat van die vervuilde deeltjes op te ruimen. "Eigenlijk volg ik de adviezen altijd op, maar mijn hond loopt ook in de tuin. Dan moet ik het toch opruimen."

Angst?

Terwijl weer een auto's grondig wordt schoongespoeld, fietst een man zonder beschermingsmiddelen langs de nevel. "Mijn auto was helemaal wit van de asbestdeeltjes", vertelt hij. Bang voor de mogelijke gevolgen is hij niet. "Nee, volgens mij gaat dat allemaal wel goed. We zijn in goede handen", knikt hij richting een busje van het saneringsbedrijf.
Informatiepunt

Omdat de gemeente merkt dat er nog veel vragen zijn, is op dinsdag en donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur in activiteitencentrum Het Punt een informatiepunt. Daar zijn de Omgevingsdienst Twente en gemeente Twenterand aanwezig om vragen te beantwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.