Rustige en gestructureerde informatieavond over asielzoekerscentrum Raalte

Wat voor geloof hebben ze? Hoe wordt de samenstelling? Alleen mannen? Of ook gezinnen? En waar komen ze vandaan? Weinig kritische vragen werden er dinsdagavond tijdens de informatieavond over de komst van het asielzoekerscentrum naar Raalte gesteld. Een enkeling wilde weten hoe het zat met de veiligheid. "Kan mijn dochter nog veilig op de fiets?"

Burgemeester Martijn Dadema van Raalte en Janet Helder van het COA gaven zo goed als ze konden antwoord op alle vragen die gesteld werden. De avond bleef rustig en gestructureerd, terwijl vergelijkbare avonden elders in het land nog wel eens uit de hand kunnen lopen. 

Op het ergste voorbereid
Dadema laat desgevraagd weten dat ze ook in Raalte op het ergste voorbereid waren. Social media werden gemonitord of mensen van buitenaf rotzooi wilden komen trappen, beveiliging en politie in de zaal. Het bleek achteraf allemaal niet nodig. Een volle zaal luisterde aandachtig naar de vragen en antwoorden daarop. 

Het COA en Dadema beloofden plechtig de veiligheid van de inwoners van Raalte, maar ook die van de toekomstige bewoners van het azc, scherp in de gaten te houden. Daar namen de bezoekers van de informatieavond genoegen mee. 

Volgende maand neemt gemeenteraad een besluit
Enkele omwonenden uitten nog wel kritiek op de plannen, maar die kunnen eind deze maand tijdens de inspraak in de gemeenteraad hun bezwaren nog eens uiten. Op 7 december neemt de gemeenteraad een besluit over de komst van 950 asielzoekers, voor de duur van vijf jaar, naar Raalte. 

Meer over dit onderwerp:
raalte azc Nieuws Vluchtelingen Dossiers
Deel dit artikel: