Nieuws

Een volle tribune, ruim 10.000 handtekeningen en veel vragen: houdt Almelo een theater?

Blijven deze stoelen voortaan leeg?
Blijven deze stoelen voortaan leeg? © Theaterhotel Almelo
De gemeente moet diep in de buidel tasten, want Almelo kan niet zonder theater. Dat is de boodschap van ruim tienduizend mensen. Zij ondertekenden allemaal de door Martijn Viskaal opgezette petitie. Dat om de raadsleden op scherp te zetten voor het besluit dat later deze maand lijkt te volgen.
In een volle raadszaal neemt voorzitter Dorien Wind namens het college van burgemeester en wethouders een rood formulier in de huisstijl van het Stadstheater in ontvangst. Op het papier prijkt het aantal ondertekeningen. "Ruim tienduizend sympathisanten ondertekenden dit al binnen twee dagen na het opstarten van de petitie", vertelt initiatiefnemer Viskaal erbij.

Oude stijl

Het Stadstheater is verouderd en heeft een flinke verbouwing nodig. De kosten? Zo'n 18 miljoen euro. Een bedrag dat het theater niet zelf kan ophoesten, omdat de schouwburg financieel niets heeft opgeleverd. Er moest zelfs geld bij. Dus moet de gemeente de knip trekken, vindt het Stadstheater. Beide partijen zaten lang met elkaar om tafel, maar inmiddels is er een patstelling.
De gesprekken tussen gemeente en theater zitten muurvast, dus vindt Viskaal dat hij als inwoner met hart voor zijn stad moet opstaan. "Een theater hoort bij de stad. En we willen geen nieuw theater, we hebben er al één. We houden van de oude stijl." Ondanks een miljoenenverbouwing gebeurt er niets met de stijl, verzekert Esther Hammink van het Stadstheater. "Die willen we juist behouden."
Theaterdirectrice Esther Hammink voor een volle raadszaal
Theaterdirectrice Esther Hammink voor een volle raadszaal © RTV Oost / Leroy Vugteveen

Losstaande ondernemingen

Ondanks dat op de ingang van het Theaterhotel de alom bekende toekan prijkt, zijn het hotel en de schouwburg op papier van elkaar gescheiden. "Het zijn sinds 2016 losse ondernemingen." De Van der Valk-suikerooms dragen niets bij en pikken financieel gezien ook niets mee. Het Stadstheater moet de eigen broek ophouden", aldus Hammink.
Het dossier leidt tot zo veel hoofdbrekens dat het college de bal bij de gemeenteraad neerlegt. De raad mag kiezen uit drie scenario's. Bij een van de opties draait Almelo de geldkraan volledig open zonder daar iets voor terug te vragen. Bij de andere opties wil de gemeente een meerderheidsbelang of krijgt het Stadstheater een veel kleinere bijdrage.
Dit zijn de drie scenario's

Scenario A
De gemeente willigt de financiële verzoeken van de schouwburg in. Wat wil zeggen dat Almelo ruim 22 miljoen euro in het theater pompt. Het grootste deel (18 miljoen euro) is bestemd voor de verbouwing, het overige deel bestaat uit (incidentele) subsidies voor de tijd dat de rode stoelen onbezet blijven vanwege de bouwwerkzaamheden. Zoals zo vaak komt ook in dit scenario voor niets de zon op. De gemeente wil als tegenprestatie een meerderheid in de eigendoms- of zeggenschapspositie.

Scenario B
In dit scenario werkt de gemeente wederom volledig mee. Het Stadstheater krijgt 22 miljoen euro en hoeft daar de gemeente geen meerderheidsbelang voor te geven. Wel maken de partijen samen afspraken over de uitvoering van dit plan, die worden vastgelegd in een zogeheten dienstverleningsovereenkomst. Die overeenkomst heeft een minimale looptijd van vijftien jaar.

Scenario C
Het plan dat de gemeente financieel gezien het minste kost. In dit geval krijgt het Stadstheater 6 miljoen euro uitgesmeerd over een periode van tien jaar. Dit bedrag is voor de verbouwing van het pand. Daarnaast krijgt het theater 2 miljoen euro ter overbrugging van de verbouwingsperiode. Ook kent de gemeente een jaarlijkse budgetsubsidie voor de theaterprogrammering van 1 miljoen euro toe. Die subsidie gaat pas in als de schouwburg de deuren na de make-over weer opent.

Scenario C is een tijdelijke instandhouding van het theater. Want het is de bedoeling binnen een periode van tien jaar te stoppen. In diezelfde tijd moet het Stadstheater op zoek naar een nieuwe invulling van de schouwburg.

Uitvoerbaarheid

Punt van discussie is het feit dat het Stadstheater volledig in particuliere handen is. Ruim 36 jaar geleden is het door Almelo voor één gulden volledig aan Van der Valk verkocht. Het familiebedrijf bouwde destijds een restaurant en hotel bij de schouwburg. "De afgelopen 25 jaar is er 3 miljoen euro geïnvesteerd. Er zijn géén financieringen vanuit de gemeente geweest", legt André Oude Weernink namens het Stadstheater uit.
De raadsfracties mogen allemaal twee vragen stellen aan Hammink en Oude Weernink, die namens het Stadstheater het woord voeren. Maar tussen de vragen aan het theater door, klinkt er kritiek vanuit de raadsleden. Zij hebben grote vraagtekens bij 27 februari. Dat is de dag dat de raad over de toekomst van het theater stemt. "Is dit onderwerp wel besluitsrijp?", klinkt het meermaals. "We hebben nog zo veel vragen."

Uitnodiging

Het theater is bereid om meer vragen te beantwoorden. "Kom later deze week naar het theater. Dan laten we alles zien en leggen we het uit", nodigt Hammink de voltallige gemeenteraad uit.
Of er deze maand nog een besluit valt, is nog maar de vraag. Hoe de schouwburg tegen het raadsvoorstel aankijkt, is wél duidelijk. "Optie A en C zijn niet uitvoerbaar. Scenario B is bespreekbaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.