Nieuws

Boer Henry Fox begrijpt frustraties, maar houdt hart vast om hardere acties

De oprit naar de A1 bij Oldenzaal werd dinsdag geblokkeerd door boeren
De oprit naar de A1 bij Oldenzaal werd dinsdag geblokkeerd door boeren © Dennis Nengerman
De boerenprotesten op meerdere plekken in ons land de afgelopen dagen zorgden voor een golf van kritiek. De Hengelose burgemeester Sander Schelberg reageerde fel op de protesten. Volgens hem gaat het om brandstichting en crimineel gedrag. Melkveehouder Henri Fox uit Lattrop vindt het jammer dat er wordt gesproken over de manier waarop er wordt gedemonstreerd en niet waarom de boeren protesteren.
Dat zei hij vanmorgen in een interview in het radioprogramma Marcel & Bastiaan van RTV Oost. "Deze manier van actievoeren brengt ons juist niet wat we willen", zegt Fox. Wat met name de bezwaren zijn? "De toekomst van boerenbedrijven is in gevaar door een stapeling van regelingen die maar doorgaan. Dat is wat er aan de hand is. Maar door de acties komt dat niet voor het voetlicht omdat iedereen bezig is met de manier waarop er gedemonstreerd is."

Jonge boeren

Evenals veel Nederlandse boeren heeft Fox grote zorgen. Volgens hem twijfelen jonge boeren over hun toekomst en weten ze niet waar ze naartoe moeten. "Je ziet dat de ene na de andere boer stopt en jonge boeren andere keuzes maken. Beleidsmakers zetten de leefbaarheid van de kleine kernen en platteland op het spel. Keer op keer sta je als boer met lege handen. Dat zijn de problemen die nu aangepakt moeten worden."
Wat het voor boeren steeds moeilijker maakt om hun bedrijf draaiende te houden? Het stikstofbeleid, de uitblijvende antwoorden over het perspectief en de overlopende mestmarkt. Door het afschaffen van de zogenoemde derogatie door Brussel mogen Nederlandse boeren niet langer meer mest uitrijden dan boeren in de meeste andere landen van de Europese Unie. Derogatie is een verruiming van de hoeveelheid dierlijke mest die op het land uitgereden mag worden, als dat geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu.

'Houd mijn hart vast'

Over de maatregelen in Brussel zegt Henri Fox: "Daar schieten wij in Nederland nog niet genoeg mee op. Bijvoorbeeld een bemestingsverbod. De boeren moeten solidair zijn om het probleem van de overheid of de provincie op te lossen, maar de overheid moet in actie komen. Dat mis ik ook bij de provincie Overijssel, allemaal politiek-correcte antwoorden. Maar als puntje bij paaltje komt, sta je met lege handen. Ik ondersteun de acties op de snelwegen niet, maar ik houd mijn hart vast wat voor wat er nog meer gaat gebeuren."
Verklaring Farmers Defence Force
Het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) maakte gisteren in een verklaring bekend dat partijen tot 15 februari de tijd krijgen om "de urgente druk van de mestmarkt te halen". Dat bepaalden ze dinsdag tijdens een overleg tussen het FDF bestuur, FDF-beheerders en leiders van zogeheten trekkergroepen.

"Geen witte rook uit Den Haag? Dan kunnen jullie een nieuwe golf van spontane protesten over Nederland verwachten", zo is te lezen in het statement. Volgens FDF hebben de acties resultaat gehad: "Ze hebben grote druk gelegd op Adema en geleid tot een spoeddebat."

Vanochtend zit een delegatie van de boerenbelangenbehartigers bij Adema om over oplossingen te praten. "We zullen dit overleg respecteren en de onderhandelende partijen wat tijd gunnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.