Christen Herman Koetsveld en moslim Enis Odaci: "Leer elkaar kennen"

Christen Herman Koetsveld en moslim Enis Odaci uit Hengelo pleiten in sombere tijden voor verdraagzaamheid. Beide auteurs van het boek 'De zeven zuilen" zien de samenleving verharden en verzetten zich tegen het wij-zij denken. "Zeker na een aanslag moet je onderscheid maken tussen een godsdienst en een stel geflipte idioten die in naam van die godsdienst belang hebben om tegenstellingen in stand te houden", aldus Odaci.

"Het is een uitdaging om in deze tijd gelovig te zijn", weet Odaci. "Voor mij is godsdienst inspiratie, het zet mij aan tot goede dingen. Er zijn mensen die mijn godsdienst misbruiken. Mijn geloof wordt gekaapt."

Verdraagzaamheid

"Juist in deze periode gaat het om compassie en verdraagzaamheid", weet ook Koetsveld. Beide heren willen hun kennis verbreden en hebben samen mensen geïnterviewd. "Als je meer kennis hebt van anderen, dan verbreed je je horizon op de wereld. Als je dat niet doet, dan denk je dat jouw wereld de enige wereld is. Hierdoor word je verdraagzamer", weet Odaci.

Koetsveld: "Nee, we weten niet genoeg van elkaar. Als mens kan je elkaar benaderen. Hoe stel je je op, dát is waar je invloed op hebt. De beste samenleving, is een samenleving waar mensen elkaar kennen. Dat neemt angst weg en schept vertrouwen."

Gedicht

Dominee Koetsveld schreef zondag dit gedicht over de aanslagen in Parijs. 

In Godsnaam

god is groot

ratelen de kalashnikovs

god is groot

een kogel door een bloedwarm

liefhebbend hart

een paar samentrekkingen nog

van vergeefse moeite

god is groot

het wordt niet meer gehoord

door haar in dat 

gronduitvloeiend rood

dit hele godgeroepen

godgeklaagde exploderend

sterven schreeuwt stil

minuten levenslang ons toe

sta op leef samen leef

in godsnaam

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren