Nieuws

Universiteit Twente wil 'vernederlandsen', maar internationale student blijft welkom

Het logo van de Universiteit Twente
Het logo van de Universiteit Twente © ANP
De Universiteit Twente heeft samen met alle universiteiten van Nederland besloten om een flink aantal opleidingen te gaan 'vernederlandsen'. Dat wil zeggen dat een deel van de Engelstalige opleidingen over een paar jaar omgezet wordt naar het Nederlands. De universiteiten doen dat om grip te krijgen op huisvestingsproblemen door de grote toestroom van internationale studenten. Maar bij de Universiteit Twente kennen ze die problemen niet en heeft het bedrijfsleven de vele technische studenten juist keihard nodig.
De vraag is dan ook waarom de Universiteit Twente (UT) deze maatregelen wil invoeren. Bij 'Marcel en Bastiaan' op Radio Oost verklaart rector magnificus Tom Veldkamp dat de UT mag werken aan een 'eigen versie' van de plannen. "Problemen met huisvesting spelen hier niet. De mensen die hier studeren kunnen gewoon een baan vinden. Gelukkig wordt dat ook erkend."

Schreeuwend tekort

Op de universiteit zal er bij technische opleidingen dan ook niet ingezet worden op het beperken van buitenlandse studenten: "Er is juist een schreeuwend tekort aan deze studenten. Soms zo erg dat deze studenten al bij bedrijven in de regio aan de slag gaan nog voordat ze afgestudeerd zijn. We zullen deze mensen dus blijven opleiden voor de regionale en nationale economie."
Niet alleen het bedrijfsleven, ook de Universiteit zelf heeft de internationale studenten nodig. "Het is niet dat we verdienen aan internationale studenten, maar we kunnen bijvoorbeeld wel opleidingen in leven houden die zonder buitenlandse studenten te weinig interesse hebben en we dan moeten sluiten."

Taalbarrière

De Universiteit Twente zal vooral inzetten om Engelstalige opleidingen te laten bestaan, maar er ook een Nederlandse versie van aan te bieden "We zijn wel gevoelig voor het argument dat er wel wat meer aandacht mag komen voor de Nederlandse taal in het onderwijs. Engelstalig onderwijs mag geen barrière zijn voor Nederlandse studenten. We willen inclusief zijn, voor Nederlandse en internationale studenten."

Eigen versie

Hoe de 'eigen versie' van de maatregelen voor de Universiteit Twente gaat uitpakken is nog niet te overzien. Dit jaar is het aantal internationale studenten dat zich inschreef in Enschede al met 18 procent gedaald. "Dat komt omdat we onze niet-technische opleidingen al niet meer promoten in het buitenland. Dat effect is al meteen zichtbaar", zegt Veldkamp.
Ook in Den Haag is men aan het kijken wat er gedaan kan worden aan de toestroom van buitenlandse studenten. Er wordt gewerkt aan wetgeving, waar mogelijk minder rekening wordt gehouden met regionale verschillen op universiteiten. "We gaan als universiteit en universitaire gemeenschap een spannende tijd tegemoet. We moeten veranderen, en verandering gaat niet altijd even makkelijk", valt te lezen in een statement van de Universiteit Twente.

Campus

Op de campus in Enschede reageren studenten erg verschillend op de aangekondigde veranderingen. Student Duncan bijvoorbeeld volgt nu een Nederlandse opleiding "Maar toch zijn veel boeken en colleges in het Engels. Dat vind ik raar. Ik heb een extra vak gedaan om mijn Engels te verbeteren, maar ik kan me voorstellen dat het voor studenten die dat niet doen, het wel lastig kan zijn. Waarom moet het allemaal in het Engels? Nederlands is toch ook gewoon een normale taal."
Syl, die de Engelstalige opleiding Sports Data Science studeert, vindt het juist onzin. "In mijn vakgebied is het echt niet nodig. Alle literatuur, alle documentatie, alle wetenschappelijke artikelen zijn Engelstalig. Dat ga je dan missen. En dan moeten ze ook nog een heel aantal Nederlandstalige docenten weten aan te trekken."

Niet welkom

Een Vietnamese 3e-jaars student Creative Technology is teleurgesteld met de maatregelen. "Het is geen vriendelijk signaal. Ik overweeg om na mijn studie hier te blijven en aan het werk te gaan. Ik vind Nederland leuk. Maar door zulke maatregelen en andere politieke ontwikkelingen ben ik niet meer zo zeker of ik wel welkom ben hier. Ik zal moeten heroverwegen of ik hier wil blijven of niet."
Studenten van de Universiteit Twente reageren op maatregelen onderwijs te 'vernederlandsen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.